Umeå-16°Molnigt

Umeå Tidning

De bygger sitt hus av lera och halm

Laura och Erik Vidje flyttade till Umeå för att förverkliga sitt mål – att bygga ett ekohus. När så bygglovet gavs i juni förra året inleddes också en intensiv arbetsperiod. Semestrarna har tillbringats på fastigheten i Kassjö. I sommar har det föga förvånande inneburit arbete i värme.
– Jag har varit arg varje dag, säger Erik.
– Men vi har aldrig ångrat oss, fyller Laura snabbt i.

Reportage · Publicerad 12:10, 12 sep 2018

Solen skiner och byn Kassjö ser ut som en kuliss till en reklamfilm för Sveriges landsbygd. Det finns gott om plats mellan gårdarna och de fastigheter vi passerar är välskötta. Öppna gröna fält ramar in den glittrande sjön med Kassjöbacken som fond.

Efter att ha vikt av för att köra på en stund längs en mindre grusväg har målet nåtts: Laura och Erik Vidjes blivande hem. Den 4 000 kvadratmeter stora tomten är fortfarande en byggarbetsplats, men hårt arbete av dem, deras vänner och familj samt viss anlitad expertis har gett resultat. Det står tre byggnader på gården – alla i olika faser av färdigställande.

Laura och Erik möter oss leende, klädda i arbetskläder. Vi är där på semesterns sista dag. För dem är det självklart att arbeta på sitt ekohus, passa på ända in i det sista. Tusen frågor bubblar upp och paret börjar förklara vad de tänkt med gården, byggnaderna och livsstilen.

– Det blir lätt mycket information på detaljnivå, ursäktar Erik.

Han och Laura har nämligen djupdykt i ämnet bygga hållbart. Planerna på hur de ville ha det började för flera år sedan. De har läst på och tagit in hur andra eko-byggare har gjort, kunskap som de gärna delar med sig av. De har bland annat hållit kurser tillsammans med ABF i sommar.

Slutmålet för dem är att skapa förutsättningar för det liv de vill leva. De vill vara självförsörjande och planerar att ha djur och kunna odla på tomten. Det som genomsyrar allt från vilka byggmaterial de valt till hur de senare ska leva är ett kretsloppstänk.

– Vi har exempelvis i stort sett undvikit plast och betong, vi vill helst inte ha något fossilbaserat eller material med höga klimatutsläpp. Det ska vara hälsosamt för både oss och miljön, säger Laura.

För att lära sig att bygga så har de gått kurser och med många långa arbetsdagar bakom sig har de en erfarenhetsbank av rang när det gäller tekniken att bygga med halm och lera.

– Vi kanske ska gå runt lite så kan vi visa? frågar Laura.

Vi följer husfasadens rundning, nu iklädd ett tillfälligt väderskydd av blå presenning. På baksidan är matkällaren inbyggd i backen, ett bra sätt att hålla rätt temperatur. Vi går vidare till garaget där de bland annat visar olika stadier av bygget: Trästommen med halmbalarna, specialbeställda för att vara extra täta, samt ytterväggarna som har täckts med lera.

– Takets vinkel beror på att här ska solfångare monteras, berättar Erik.

När vi går in i det runda boningshuset frapperas vi av rymden. Den slutliga takhöjden i mitten kommer att vara fem och en halv meter, vid ytterväggarna blir taket som lägst knappt tre meter. Det är överraskande ljust trots frånvaron av lampor. I takets mitt sitter nämligen ett ljusinsläpp som är väldigt effektivt.

– Innan de här bars in var det ännu ljusare, säger Laura och pekar på en rejäl hög med halmbalar.

Som alltid innan innerväggar är på plats kan det vara svårt att föreställa sig hur det kommer att se ut när det är klart. Den runda formen gör det än mer utmanande då det konventionella byggande med räta linjer dominerar tankesättet. Laura och Erik berättar att just den runda formen har betydelse för att bygga energisnålt.

– Det här är återvunnet glas, säger Laura och håller fram en klump som mest ser ut som en torkad, rund korall.

Återvunnet glas är husets grund. De berättar att det är ett bra, stadigt och oorganiskt material som är står emot fukt och isolerar väl. Dyrare än en vanlig betongplatta, men utan torktid. Så har det varit när det gäller vissa val: Mer kostsamt att köpa in, men befogade utgifter eftersom det ger låga boendekostnader. De understryker att här kommer de att leva det liv de vill. Laura framhåller återigen kretsloppstänket och att de vill leva i ett friskt hus.

– Om vi investerar mycket nu får vi igen det, säger Laura.

– Det handlar om vilken mental inställning vi har. Genom att vi ska bo här så får vi exakt det hem vi vill ha, säger Erik.

Trots att semestern nu är över och de återgår till sina jobb så kommer kvällar och helger till stor del vigas åt bygget. Åtminstone så länge inte minusgraderna hindrar byggtekniken med lera. De hoppas kunna flytta in i slutet på nästa år.

Rundbalshuset

För den som är intresserad går det att följa bygget via sociala medier:

Blogg elvahallbara.se/blogg/

Instagram @rundbalshuset

Facebook @rundbalshuset

Orring: »Vi får lov att tacka för oss«

Umeå tidning läggs ned. Det beslutades förra veckan. – Jag tycker att vi som jobbat med det här projektet kan känna stolhet över vad vi åstadkommit, säger Erik Orring,...