Umeå-4°Molnigt

Umeå Tidning

Umeå tidnings styrelseordförande och grundare Erik Orring uppger att konkurrensen om annonserna blivit för tuff för tidningen och att man inte längre ser en hållbar lösning. Därför läggs tidningen ned. Foto: Sara Lundvall

Orring: »Vi får lov att tacka för oss«

Umeå tidning läggs ned.
Det beslutades förra veckan.
– Jag tycker att vi som jobbat med det här projektet kan känna stolhet över vad vi åstadkommit, säger Erik Orring, styrelseordförande och grundare.

Nyheter · Publicerad 14:23, 31 okt 2018

Hösten 2012 startades gratistidningen Umeå tidning av VK-koncernens förre vd Erik Orring. Tidningen blev snabbt en välkänd produkt bland Umeåborna och 2015 utsågs den till Årets gratistidning av Gratistidningarns förening. Men nu tar resan slut. Det allra sista numret är det som kommer ut den här veckan.

– Det är alltid tråkigt när någonting läggs ned. Det fanns många som trodde att vi bara skulle hålla i ett halvår, men vi har faktiskt kommit ut i sex år. Jag känner mig stolt över det här och har fått väldigt mycket uppmuntran av alla möjliga Umeåbor som uppskattat det vi gjort. Många beklagar att vi inte kan fortsätta, säger Erik Orring.

Anledningen till att man lägger ned är dåligt ekonomi och att man inte ser att det kommer att hålla på lång sikt.

– Det har varit stor konkurrens bland framför allt tre gratistidningar här i Umeå och det som dessutom nu skett är att den digitala annonseringen tagit en stor del av annonskakan. I den situationen fungerar det inte och då tycker jag att vi får lov att tacka för oss, säger Orring.

Umeå tidnings chefredaktör Elisabeth Glaas har varit med sedan start. Hon tycker att beslutet att lägga ned känns jättetråkigt.

– Det har vart en utvecklande, rolig och utmanande tid. Att få göra en lokaltidning där man kommer så nära läsarna – med alltifrån nyhetssidor och reportage till familjesidor – har känts otroligt meningsfullt. Ofta har vi fokuserat på den vanliga människan och vi har fått väldigt många positiva läsarkontakter, säger hon.

Möjligheten att få vara med ändå från start och bygga upp en helt ny tidning är unik och extremt lärorik, menar Elisabeth Glaas.

– Det tog ett tag innan vi hittade formen, men sett utifrån de resurser vi har haft så är jag jättestolt över den tidning vi skapat. Det jag kommer att sakna mest är att ha fått vara en del av ett så kompetent och trevligt gäng.

Orring: »Vi får lov att tacka för oss«

Umeå tidning läggs ned. Det beslutades förra veckan. – Jag tycker att vi som jobbat med det här projektet kan känna stolhet över vad vi åstadkommit, säger Erik Orring,...