Umeå-17°Molnigt

Umeå Tidning

Niklas »Jahr« Andersson gick till riksfinal i Sveriges radios P4 Nästa och jobbar nu i studion med musik som ska släppas under hösten. Foto: Sara Lundvall

"Melodifestivalen har alltid varit en dröm"

Finalist i P4 Nästa och inspelning av debut-ep i höst.
Under artistnamnet Jahr hoppas Umeåbon Niklas Andersson nå ut med sin musik.
– Melodifestivalen skulle vara jättekul. Det är något jag alltid velat göra, säger han.

Nyheter · Publicerad 12:00, 12 sep 2018

Niklas Andersson spenderar just nu väldigt mycket tid i Maynea Records nyinredda studio i centrala Umeå, där han jobbar med inspelningen av en kommande singel och ep. Skivbolaget, som bland annat fokuserar på att hitta nya talanger, har blivit som ett andra hem där han vant bjuder på kaffe i köket.

– Det finns så himla mycket talang i Umeå, det är verkligen en musikstad där det händer mycket. Just nu är det massor som bubblar under ytan och som kommer att poppa upp här och där. Det känns kul att få vara en del av det, berättar han.

Med pop-låten Magic vann Niklas, eller Jahr som han kallar sig, länsfinalen i Sveriges radios musiktävling P4 Nästa i slutet av juli och för ett par veckor sedan deltog han i riksfinalen i Linköping tillsammans med två dansare. Det blev ingen seger, men han känner sig ändå väldigt nöjd över att vara en av åtta akter och den enda från Norrland som tagit sig till final bland 930 bidrag.

– Det blir ett kvitto på att det är bra, det vi gör.

Han har spelat piano och skrivit egna låtar sedan 14-års ålder och sjungit så länge han kan minnas. Efter gymnasiet flyttade Niklas till London för att plugga musik och performance, men är nu tillbaka i sin hemstad.

– Jag insåg att man inte behöver flytta till London, det finns ju jätteduktiga människor att jobba med här. Det känns kul att göra pop-musik i norra Sverige och att få göra det på hemmaplan.

Målet är att kunna leva på sin musik, vilken han beskriver som radiovänlig pop, och som inbiten fan av Melodifestivalen ligger show-nummer med synkroniserad dans nära till hands.

– När man kör live ska det vara show. Melodifestivalen skulle vara kul. Det är något jag alltid
velat göra.

Niklas Andersson

Artistnamn: Jahr

Ålder: 25 år

Bor: I centrala Umeå

Familj: Mamma, pappa, syskon

Aktuell: Släpper ny musik i höst

Orring: »Vi får lov att tacka för oss«

Umeå tidning läggs ned. Det beslutades förra veckan. – Jag tycker att vi som jobbat med det här projektet kan känna stolhet över vad vi åstadkommit, säger Erik Orring,...