Umeå-4°Molnigt

Umeå Tidning

Sång- och röstcoachen Malin Karlsson utbildar både nybörjare och mer etablerade sångare i sångteknik. Foto: Sara Lundvall

»Att sjunga mer är en dröm som många bär på«

På samma sätt som det går att lära sig att springa fortare eller hoppa högre går det att utveckla sin sångröst.
– Att rösten är statisk är en stor missuppfattning, säger sång- och röstcoachen Malin Karlsson, som nu lanserar både en arbetsbok och en onlinekurs för den som vill förbättra sin sångteknik.

Nyheter · Publicerad 12:00, 29 aug 2018

Att sjunga är ett intresse som många har, vilket är tydligt för Malin Karlsson som utbildar både nybörjare och mer etablerade sångare i sångteknik.

– Att sjunga mer är en dröm som många bär på, men det finns många föreställningar om att om man sjunger måste man vara bra. Det är ingen som höjer på ögonbrynen om någon spelar korpenfotboll eller är hobbykonstnär, men med sång ska man helst vara bra innan man ens övat vilket är märkligt, säger hon.

Själv har Malin hållit på med musik på olika sätt i hela sitt liv, men upplevde en frustrerande period efter gymnasiet då hon kände sig uppgiven över sin egen sångröst och var irriterad över att inte få konkret hjälp.

– Jag kände mig bara dålig och utvecklades inte trots att jag övade jättemycket, berättar hon.

Frustrationen ledde till att hon bestämde sig för att flytta till Danmark och utbilda sig inom Complete vocal technique, något som fick en helt ny värld att öppna sig. Plötsligt insåg hon hur det gick att öva på sång på ett konkret sätt, vilket inte bara fick intresset för sång att blomma upp igen utan även väcka ett intresse för rösten som helhet.

Malin Karlsson är numera Västerbottens första auktoriserade lärare inom den speciella tekniken och driver egna företaget Vibe vocals sedan fem år tillbaka.

– Det jag tycker är det bästa med mitt jobb är att hjälpa folk att få snabba resultat. Det är roligt att se hur chockade människor blir över vad de kan åstadkomma när de får konkreta verktyg.

Just nu är Malin delvis föräldraledig, men har nu i augusti lanserat både en gratis online kurs i sångteknik och den nedladdningsbara boken »Sångkompassen«.

– Boken handlar mycket om att hitta vad man själv vill för att komma vidare i sin sång. Många som kommer till mig på en första sånglektion vill ha en bedömning, men jag ägnar mig inte åt att göra bedömningar. Det gäller att äga sin egen röst och se vad man själv vill även om det inte alltid är lätt, och på den resan kan jag vara en utmärkt guide.

Malin Karlsson

Ålder: 29

Bor: På Sandåkern

Familj: Sambo och en son på åtta månader

Gör: Sång- och röstcoach. Driver egna företaget Vibe vocals sedan 2013.

Aktuell: Har nyligen lanserat gratiskursen »Befria din sångröst« online och nedladdningsbara arbetsboken »Sångkompassen«.

Orring: »Vi får lov att tacka för oss«

Umeå tidning läggs ned. Det beslutades förra veckan. – Jag tycker att vi som jobbat med det här projektet kan känna stolhet över vad vi åstadkommit, säger Erik Orring,...