Umeå-4°Molnigt

Umeå Tidning

Premiär för Reko-ring – mat utan mellanhänder

I torsdags hade Reko- ring premiär i Umeå. På parkeringen vid Universum handlades det mat direkt från lokala matproducenter.
– Det är helt fantastiskt. Jättekul att få träffa konsumenter direkt och få höra vad de tycker, säger Regina Berg, Bergsåkersgården.

Livsstil · Publicerad 12:00, 19 sep 2018

Strax före klockan 17.30 i torsdags började de lokala matproducenterna att öppna bakluckorna på sina bilar. Under en timme skulle den mat som beställts via Reko-ring i Umeås hemsida hämtas.

Margaretha Olofsson från Kräkångers ekogård lämnar ut grönsaker och hennes dotter Regina Berg levererar lammkött. Båda är positiva till Reko-ring.

– Det är så enkelt, både för producenter och konsumenter, säger Regina.

– Det är en bra idé, det är första gången vi provar, säger Margaretha.

Hon är förvånad men glad över att hon fått stor respons från kunder med tanke på att hon var sen med att lägga ut sitt inlägg på Reko-rings Facebooksida. Praktiskt går det till så att de lokala matproducenterna skriver ett inlägg där det bland annat framgår vad de säljer och kunderna gör sin beställning. Maxim Vlasov, som hör till gruppen som ideellt administrerar Facebooksidan, menar att just det gör att Reko-ring skiljer sig från andra typer av marknader där producenter säljer direkt till kund utan mellanhänder.

– Vid utlämningstillfället vet producenten redan hur mycket som kommer att säljas, slipper svinn och gör det tidseffektivt, säger han.

När det gäller producenter så får de som är i Umeåregionen vara med. Förhoppningen är att antalet ska växa. Maxim förtydligar att även de som är riktigt småskaliga kan delta eftersom producenten själv väljer hur många gånger hen ska delta.

Christofer Englin och Tobias Österberg, som också är administratörer av Reko-rings hemsida, är nöjda med premiären. De hoppas att intresset ska öka.

– Bland det viktigaste man kan göra är att återupprätta en lokal handel. På sikt kan det ge fler producenter, vilket är viktigt ur flera aspekter: Klimat, socialt och ekonomiskt, säger Christofer.

Tobias är från Vasa och där är Reko-ring betydligt större. Han berättar att där kommunicerar konsumenter och producenter med varandra om bland annat utbud. En utveckling han även hoppas på här.

Reko-ring Umeå

Vad: Ett koncept som skapar en direkt länk mellan lokala matproducenter och konsumenter.

Var: Beställningarna sker på en Facebook-sida. Utlämningen äger rum på torsdagar vid Universum. Det finns dock planer på att ha utlämning på fler ställen framöver.

Medlemmar: 1 656 personer (14/9).

Orring: »Vi får lov att tacka för oss«

Umeå tidning läggs ned. Det beslutades förra veckan. – Jag tycker att vi som jobbat med det här projektet kan känna stolhet över vad vi åstadkommit, säger Erik Orring,...