Umeå-16°Molnigt

Umeå Tidning

Cyklisterna har fått ett eget ställe i centrum

I lördags öppnade Cykelstället i Umeås centrum. Där ska bland annat finnas möjlighet att pumpa däck, leka och hyra låst cykelgarage.
– Umeå är en cykelstad, vi vill satsa på cyklisterna, säger Lisa Persson, trafikplanerare.

Livsstil · Publicerad 12:00, 12 sep 2018

I korsningen Kungsgatan–Västra Esplanaden har Umeå kommun skapat en plats för cyklister,
Cykelstället.

Lisa Persson, som är trafikplanerare hos gator och parker på Umeå kommun, berättar att ytan har uppstått ur ett behov av fler cykelparkeringar centralt. De vill även ha ytterligare en plats för uthyrningen av de eldrivna lådcyklarna, U-bike, och inte bara hyra ut från campus.

Förutom möjligheter att parkera sin cykel finns också en servicestation med lite verktyg samt tryckluft för att pumpa däcken och vatten under sommarhalvåret.

Eftersom det är många som jobbar i stan har ett garage uppförts där det går att hyra en låst plats.

Vad kostar investeringen Umeå kommun?

– Allt är inte riktigt klart än, men cirka 6,5 miljoner kronor.

Är det värt pengarna?

– Ja, med tanke på de mål vi har och att vi ständigt jobbar för att få folk att resa mer hållbart, bland annat att uppmuntra fler att ta sig fram med cykel. Jämfört med de pengar vi investerar i infrastruktur för bil jämfört med cykel så är det stor skillnad. Det är klart att det är jättemycket pengar, men det är kul att det satsas på cyklisterna.

Vad motiverar investeringen?

– Umeå är en cykelstad, vi har en stor andel av vår befolkning som cyklar året runt dessutom. Vi måste satsa på cyklisterna.

Varför är det mer hållbart att cykla?

– Våra undersökningar visar att de flesta resor som är fem kilometer eller kortare sker med bil. Alla de resorna skulle kunna göras med cykel. Vi vill skapa förutsättningar för att folk ska vilja göra det och att det ska fungera i deras vardag.

Cykelstället är dock inte en permanent lösning. Det får vara kvar i väntan på att ett parkeringsgarage för bilar ska byggas. Lisa Persson berättar att de hoppas att de funktioner som cyklisterna vill ha kvar från Cykelstället på något sätt får en plats i det framtida bilgaraget också.

Cykelstället

Vad: Ny knutpunkt för cyklister med bland annat en cykelservicestation, möjlighet att hyra låst garage, möjlighet att hyra eldrivna lådcyklar samt en plats för picknick och lekmöjligheter för barn.

Var: Korsningen Kungsgatan–Västra Esplanaden.

Vem: Cykelstället skapas och underhålls av Umeå kommun.

Källa: Umeå kommun

Orring: »Vi får lov att tacka för oss«

Umeå tidning läggs ned. Det beslutades förra veckan. – Jag tycker att vi som jobbat med det här projektet kan känna stolhet över vad vi åstadkommit, säger Erik Orring,...