Umeå-16°Molnigt

Umeå Tidning

Ger ut ungdomsbok om att förlora en förälder i självmord

I september släpper författaren Anna Sundström Lindmark och illustratören Elisabeth Widmark en ungdomsbok om att förlora en förälder i självmord.
Idén till boken fick Anna när hon funderade på hur hon skulle förklara för sina barn varför deras morfar inte lever.
– Alla berättelser måste få finnas och jag kände att det var min uppgift att berätta om det här, säger Anna.

Kultur & Nöje · Publicerad 12:00, 29 aug 2018

I svartvitt serieformat berättar Anna Sundström Lindmark och Elisabeth Widmark om Agnes relation med sin pappa och tiden som följer efter att han begått självmord. Boken har titeln Vi skulle segla runt jorden.

Att skriva och illustrera boken har inneburit olika typer av utmaningar för dem.

– I början var jag full av motstånd även fast jag var driven att göra en bok på ämnet, säger Anna, som själv har erfarenhet av att förlora en nära anhörig i suicid.

Hennes pappa tog sitt liv när hon var 19 år.

– Jag var mycket för att luta mig mot vetenskap och forskning när vi började med boken. Sen insåg jag att det inte var där berättelsen fanns, utan i den egna upplevelsen, säger Anna.

För Elisabeth, som tecknat boken, låg utmaningen i att våga fråga Anna om hennes upplevelser.

– Jag var full av frågor, men i början vågade jag inte ställa de även om jag behövde göra det för att kunna skildra berättelsen. Men jag märkte att den var enklare att närma sig ämnet när man först stället praktiska frågor som »hur ser det ut på en begravningsbyrå?« Till slut kunde jag fråga vad som hände med Annas pappa, säger Elisabeth.

Tack vare att Anna och Elisabeth fick projektbidrag av Konstnärsnämnden för arbetet med boken har de låtit processen få ta tid och testat olika former för att hitta ett gemensamt språk. Till exempel har boken gått från att vara väldigt textrik till att låta illustrationerna stå för en större del av berättandet, och från färgbilder till gråskala.

– Vi har också fått bra styrning från förlaget, av dem fick vi feedbacken »ni duckar för det svåra«. Vi hade bilden av att de hade mer målgruppstänk, men vi behövde inte hålla igen med svärtan, säger Anna.

På Internationella suicidpreventiva dagen, den 10 september, släpps Vi skulle segla runt jorden. Anna och Elisabeth tror att de flesta kan ha glädje av den och menar att man inte behöver vara rädd för att låta barn läsa den.

– För oss har det varit viktigt att vi är på livets sida, men att pappan ändå skulle dö i boken eftersom det finns många barn som har den här erfarenheten. Samtidigt anar man i boken att en människa har kraft att läka och gå vidare. Jag hoppas att många har glädje av den, säger Anna.

I början var jag full av motstånd även fast jag var driven att göra en bok på ämnet

Orring: »Vi får lov att tacka för oss«

Umeå tidning läggs ned. Det beslutades förra veckan. – Jag tycker att vi som jobbat med det här projektet kan känna stolhet över vad vi åstadkommit, säger Erik Orring,...