Umeå-4°Molnigt

Umeå Tidning

Bill Olson vill närma sig det gömda i ny utställning

Lågmälda figurer får besöka ett nytt, ljusare skimmer i Bill Olsons första omfattande utställning på tolv år.
– Tidigare har jag haft så stora gester, men nu känner jag att det finns andra kvalitéer som behöver komma fram, säger han.

Kultur & Nöje · Publicerad 15:00, 24 okt 2018

Umeåkonstnären Bill Olson har varit verksam i över 40 år och i sin ateljé Väst på stan har han huserat sedan 1984. Källarrummet med begränsade ljusinsläpp från två håll är kanske inte den vindsvåning med norrljus och mycket sol han förställer sig att konstnärer strävar efter, men det är här han känner sig hemma. Tanken på planerna att kanske lämna och återvända till hemstället i Köpmanholmen ger viss separtionsångst.

– Jag är jävligt nostalgisk och sentimental samtidigt som jag har en fantasi som kan ta mig vart jag vill, förklarar han, och justerar ljudet på den gamla The birds-låten som strömmar ur högtalarna.

I ett år har han arbetat med utställningen »Bills bilder gör som dom vill« och på lördag, den 27 oktober, är det vernissage på Lilla galleriet. De musikaliska inslagen i hans måleri är fortfarande framträdande, men samtidigt träder en ny, mer återhållsam, sida fram hos den färgstarke konstnären som gärna tolkar jazzens puls och väsen.

– Anledningen till att jag varit poplär i vissa kretsar har nog varit för att det är mycket färg, rörelse och musik i bilderna, men jag kanske måste reducera mig. Den här utställningen är väldigt ljus. Jag har tidigare känt att det varit viktigt att damma på med mycket färg, men nu när jag blivit äldre får det genomskinliga träda fram mer, säger han.

Efter en lång period av ovisshet och otålighet kring hur hans målningar ska komma vidare och förenklas, har det figurativa och färgstarka tonats ned på de cirka 15 nya verk som nu ställs ut.

– Det handlar om att upptäcka nya nyanser i mitt kvarvarande liv. Det känns som om jag gjort så många varianter på lättsamma, trivsamma, dansande personer att jag blivit förknippad med de där typerna, säger han.

I det abstrakta och fragmentariska har han intresserat sig för att låta bilden vara mer gömd, där de mänskliga varelserna och udda fåglarna bara antyds.

– Det jag försökt skapa är att det finns ett intre liv som man inte riktigt kan ta på, den där känslan av att inte rikligt få grepp om tanken. Det som passerar mellan det medvetna och det omedvetna – det är där spänningen ligger.

I samband med vernissagen kommer också musiken bokstavligen att närvara eftersom jazzmusikern Kjell Nordensson bjudits in. Detta tack vare ett samarbete med pågående Umeå jazzfestival.

– Jazzmusik och improvisation gifter sig fint med annat skapande, konstaterar Bill Olson.

Orring: »Vi får lov att tacka för oss«

Umeå tidning läggs ned. Det beslutades förra veckan. – Jag tycker att vi som jobbat med det här projektet kan känna stolhet över vad vi åstadkommit, säger Erik Orring,...