Umeå-17°Molnigt

Umeå Tidning

Vilket är ditt bästa nazistskämt?

Krönikor · Publicerad 06:59, 29 aug 2018

Man skojar om det man är rädd för, sa vi ofta på den reklambyrå där jag jobbade under många år. Minns inte riktigt hur mycket vi skämtade om nazister, men det är något jag gjort sedan jag var liten.

Inte så mycket för att jag har varit rädd för dem – jo en gång, när några nassar på en spårvagn i Göteborg hotade att slå in skallen på en av mina kompisar – utan för att de framstått som så absurda i sin ondska och därför komiska och fåniga. Det pompösa, gravallvarliga och supermachoaktiga hos nazister gör det lätt att plocka enkla humoristiska poäng på dem. Samtidigt har de också länge – fram till på senare år i och med högerextremismens frammarsch – verkat så avlägsna, så overkliga, så Hollywoodfilmskurkiga och liksom omöjliga att ta på allvar.

Häromdagen gick jag en långpromenad med en kär vän och vi började av någon anledning fnittra ihop den fullständigt osannolika karaktären nazistfeministen (möjligen hade vi Peter Wahlbecks Tv für alle-figur moderatkommunisten i bakhuvudet). Det kanske inte låter sååå kul så här i tryck, men att kombinera två totalt skilda ideologier i en person och sedan placera hen i vardagliga miljöer – ganska många dråpliga situationer – gjorde att vi skrattade så mycket att vi var tvungna att avbryta promenerandet.

Det kryllar naturligtvis av nazistskämt i populärkulturen genom åren. Killinggänget har till exempel en sketch från en krog-show om en gammal tant som ska rösta i Lübeck 1932. Tanten står vid valurnan och får frågan av Henrik Schyffert vad hon ska rösta på. Hon har två alternativ: Det liberala partiet, som vill prioritera vård, skola, omsorg och bättre miljö samt nazzzisssssterna (Robert Gustafsson som spelar tanten uttalar ordet så), som vill satsa på terror, världskrig, etnisk rensning, diktatur, tortyr, misshandel, slänga barn i stora ugnar, dödsläger och bokbål. Trots Schyfferts ihärdiga propagerande för det snälla partiet väljer tanten till sist nazzzisssssterna.

I dag, när Nordiska motståndsrörelsen marscherar på våra gator och ett parti med nazistiska rötter är ett av landets största, är det givetvis lätt att sätta sina nazistskämt i halsen. Men det är ändå omöjligt att inte tvångsmässigt skoja om nassar. Läste till exempel nyligen att en förskolelärare kandiderar till kommunfullmäktige för NMR i Ludvika. Hade det varit på den tid min dotter, adopterad från Indien, gick på dagis och nazistläraren tog emot när jag lämnade hade jag haft svårt att inte säga:

»Fröken nazist, var snäll och stoppa inte min dotter i ugnen i dag.«

Man skämtar om det man är rädd för.

Orring: »Vi får lov att tacka för oss«

Umeå tidning läggs ned. Det beslutades förra veckan. – Jag tycker att vi som jobbat med det här projektet kan känna stolhet över vad vi åstadkommit, säger Erik Orring,...