Umeå-4°Molnigt

Umeå Tidning

Krönikorna du aldrig får läsa

Krönikor · Publicerad 14:20, 31 okt 2018

Så. Det är över nu. Inga fler krönikor här. Trist. Det stora vemodet rullar in. Jag har varit med sedan starten 2012. Tror inte jag missat en deadline. Det gör man ju inte när det är kul. Frågan du kära läsare ställer dig nu är kanske: Vilka texter av mig går du miste om? Här kommer utdrag från några planerade krönikor som aldrig kommer att publiceras i Umeå tidning.

Mina bästa städtips. Fyll skåp och garderober med saker. Det ryms mer än du tror. Inte minst i klädkammaren (men släck levande ljus innan du slänger in dem).

Krokimodellen – konstens grovarbetare. 1993 var inte mitt mest glamorösa år på arbetsmarknaden. Jag stod naken inför konststudenter och frös.

Att sova med en skördetröska. Ta alltid reda på om den du delar hotellrum med snarkar. Annars kan du få impulsen att vilja kväva hen med en kudde eller dela ut upprepade armbågstacklingar som skulle ge matchstraff i vilken Löven-match som helst.

Det händer om du snattar i vuxen ålder. Vet inte, jag snattade bara i högstadiet. Var kass, blev haffad av en Securitas-vakt. Karriären över.

Jag – 1900-talets sämsta grillbiträde. 1993 var inte mitt mest glamorösa år på arbetsmarknaden. Jag serverade dyngraka SD-miffon hamburgare klockan tre på morgonen.

Vilka var årets bästa låtar? Sleaford Mods – Bang Someone Out, Skepta – Pure Water, Viagra Boys – Sports, Santigold – Coo Coo Coo och Pusha T – If You Know, You Know.

Vem körde min bil – alldeles för fort? Brev från polisen om fortkörning. Erkänner utan att minnas förseelsen. När bilden från hastighetskameran kommer är det inte jag som förevigats utan en presumtiv köpare av min bil (en bekant skulle sälja den åt mig och lät då folk provköra). Jag frikänns. Men vem är mannen på bilden?

Umeå – Sveriges fjärde fulaste stad? Det var kul när hela staden var uppgrävd och såg ut som en krater. Då hade jag alltid något att driva med i mina krönikor. Men nu? Skulle önska att Umeå var fulare. Det är ju coolt med fula städer (lex Berlin). Stockkonservativa föreningar på Facebook som vill att alla hus ska se ut som i Bullerbyn är dock inte coola.

Varför pratar alla bebisspråk på insta? Alla regredierar till spädbarnsåldern i sociala medier (jag är tyvärr inget undantag). Alla utser alla till genier, hjältar och stjärnor. Språket urholkas totalt. Snällaste, bästaste människor HJÄRTAEMOJI HJÄRTAEMOJI HJÄRTAEMOJI – skärp er.

Tack alla på Umeå tidning och tack alla läsare – jo, även du som kallade mig fascist när jag sågade mäns sommarklädsel på krogen – för de här åren. Allra sist, några levnadsråd från min bank: Se aldrig bakåt, känn aldrig inåt, var alltid uppåt (okej, snodde det där från en Peter Dalle-karaktär i Yrrol).

Orring: »Vi får lov att tacka för oss«

Umeå tidning läggs ned. Det beslutades förra veckan. – Jag tycker att vi som jobbat med det här projektet kan känna stolhet över vad vi åstadkommit, säger Erik Orring,...