Umeå-4°Molnigt

Umeå Tidning

På bilden klubbens ordförande Sulman Yusuf och grundaren Junaid Mohsin. Foto: Anna Bergman

Umeå cricket club har hittat hem

Cricket är en sport på frammarsch i Umeå. I fjol kvalificerade Umeå cricket club sig till högsta ligan i Sverige och förra veckan stod deras efterlängtade hemmaplan klar.
– Det är vår baby som vi väntat på i fyra år, säger ordförande Sulman Yusuf.

Sport · Publicerad 12:00, 08 aug 2018

Umeå cricket club startades år 2012 av
Tatbeeq Raza Ullah och
Junaid Mohsin. Tre år senare började de spela i Svenska cricketförbundets lägsta division, division tre, och ytterligare tre år senare är de nu i den högsta divisionen: Elitserien. Avancemanget har med andra ord gått snabbt – och dessutom utan en cricketplan i Umeå.

– Alla i laget har varit väldigt motiverade och vi har velat bevisa att vi kan vinna även fast vi varit underdogs. Vi har tränat på fotbollsplaner där underlaget inte fungerat och där vi inte kunnat lära oss nya skott, men vi har aldrig gett upp, säger Junaid Moshin.

Efter fyra års väntan på tillstånd färdigställdes slutligen en cricketplan på Nydala i fredags, lagom till lördagens öppningsmatch mot Märsta cricket club. Förutom att Umeå CC nu kan träna med rätta förutsättningar och spela sina hemmamatcher på just hemmaplan innebär också cricketplanen bättre möjligheter för klubben att höja intresset för sporten i Umeå.

– Vi har har varit ute i skolor och lärt barnen cricket, men nu blir det enklare när vi kan bjuda in skolor hit. Vi hoppas att vi kan starta ett ungdomslag snart, och även ett damlag, säger Junaid.

Cricket är generellt en växande sport i Sverige. År 2012 fanns 13 klubbar i Sverige, i dag finns det cirka 65. En orsak till tillväxten är att många cricketklubbar är duktiga på att bjuda in nyanlända att spela. Det gör även Umeå CC, genom att ordna specialevent för flyktingar.

– Vi använder sporten för att förena personer från olika kulturer, konstaterar Sulman Yusuf, ordförande för Umeå CC.

Målsättningen för den pågående säsongen i elitserien är tydlig för laget:

– Vi vill vinna, säger Sulman. Vi är en sådan stark konkurrent att vi inte sikar mot något lägre.

Orring: »Vi får lov att tacka för oss«

Umeå tidning läggs ned. Det beslutades förra veckan. – Jag tycker att vi som jobbat med det här projektet kan känna stolhet över vad vi åstadkommit, säger Erik Orring,...