Umeå-4°Molnigt

Umeå Tidning

Niklas ska cykla runt Vättern på 8 timmar

På lördag cyklar Umeåbon Niklas Henriksson Vätternrundan med bland andra artisten Daniel Adams-Ray och olympiska skridskoåkaren Tomas Gustafson – med målsättningen att komma runt på under åtta timmar.
– Det ska inte vara något problem, säger Niklas.

Sport · Publicerad 07:04, 13 jun 2018

Niklas Henrikssons är egentligen längdskidåkare på elitnivå, men nu på lördag byter han skidspåren mot asfalt och pjäxorna mot cykelskor när han ska ta sig an det 30 mil långa cykelloppet Vätternrundan. Det gör han tillsammans med Skoda cycling team som varje år rekryterar 15 nya cyklister som ska ta sig i mål på under åtta timmar.

– Jag började träna cykling någon gång på gymnasiet då jag hade knäproblem och inte kunde springa. Jag tyckte det var kul, så även om jag hållit ett skidfokus har jag cyklat mer och mer. I år såg jag chansen att söka till laget då det kändes som att jag cyklat nog mycket, berättar Niklas.

Det höll Skoda också med om. Av 2 100 sökande gav de Niklas en plats, tillsammans med bland andra VM-paracyklisten Anna Beck och skridskoåkaren Tomas Gustafson. Under våren har han tränat utifrån ett individuellt träningsschema och varit på träningsläger tillsammans med teamet.

– Hemma har det blivit många långa pass, varvat med korta, hårda pass. På lägret körde vi sådan träning som är lämpad för Vätternrundan: Åka i klunga, i belgisk kedja där alla snurrar runt i två led hela tiden för att spara energi. Att cykla är ett lagarbete, så att vara sammansvetsad som grupp är otroligt viktigt.

På lördag sker så eldprovet. För Niklas är det debut i Vätternrundan, men han tror inte det kommer vara några problem att komma i mål på under åtta timmar.

– Formen känns väldigt bra, men det är klart att jag kommer ha svackor och få kämpa. Mardrömsscenariot är att det ska regna, förutom att det blir kallt blir det även farligt då bromsarna tar sämre och man kan sladda på asfalten.

Vad händer efter Vätternrundan, idrottsmässigt?

– Jag kommer cykla några motionslopp i sommar, även på mountainbike, men jag vill fortfarande åka skidor. I vinter kommer jag tävla i långloppscupen Visma ski classics tillsammans med Team Igne.

Niklas Henriksson

Ålder: 27 år

Från: Luleå

Bor: Umeå

Sysselsättning: Skidåkare samt säljare på deltid i en sportaffär

Familj: Sambo och hund

Intressen: "Det är skidor och cykel som mitt liv kretsar kring."

Orring: »Vi får lov att tacka för oss«

Umeå tidning läggs ned. Det beslutades förra veckan. – Jag tycker att vi som jobbat med det här projektet kan känna stolhet över vad vi åstadkommit, säger Erik Orring,...