Umeå-4°Molnigt

Umeå Tidning

Johan tävlar i VM i Ironman på Hawaii

Johan Larsson har tävlat i Ironman-lopp i över 10 år, men aldrig deltagit i den mest kända tävlingen på Hawaii. Förrän nu.
– De som varit där vittnar om att det är svårt att prestera bra tider, så mitt mål är att åka dit och göra mitt bästa, säger Johan.

Sport · Publicerad 12:00, 03 okt 2018

Det är måndag morgon och samtidigt som trafikanter på väg att starta arbetsveckan ringlar sig fram utanför fönstret simtränar Johan Larsson i Navets 50-metersbassäng. En tuff utmaning stundar då Johan ska tävla i Ironman world championship den 13 oktober, vilket innebär 3,86 kilometer simning, 180,02 kilometer cykling och 42 195 meter löpning i hawaiiansk hetta.

– Formen känns bra. Jag har haft ett Ironman-år, där det här blir mitt tredje lopp, säger Johan.

Johans första lopp i år var i norska Haugesund där han kom tvåa och tog kvalplatsen till Hawaii. Andra ägde rum i Kalmar där han kom trea.

Det var också i Kalmar som Johan gjorde sin första Ironman år 2006. Innan dess höll han på med enbart löpning och sprang maratonlopp.

– Första gången jag körde Ironman tyckte jag det var jobbigt och jag var väldigt långsam. Men jag fick mersmak och gav det en chans, jag har en fallenhet för långa distanser.

Johans träningsdos varierar numera från 5 till 25 timmar i veckan, allra mest tränar han under våren och försommaren. Trots att det i perioder blir »lite för mycket« har han lyckats hålla sig skadefri genom åren.

– När jag bara höll på med löpning var jag mycket skadad och hade mycket knäbesvär. Triathlon är mer skonsamt eftersom man håller på med flera saker och får variation i träningen.

Den största utmaningen med Ironman handlar mer om det mentala, menar Johan.

– Det går i vågor under en dag, ibland hamnar man i en svacka som man inte kan förstå hur man ska ta sig ur. När man cyklat 11–12 mil brukar det bli väldigt jobbigt och man får jobba mycket med huvudet. Sedan känner man i regel en dipp någon mil in i löpningen, då är det skönt för mig att veta att det är min starkaste gren när jag går ut på den.

Vad är tjusningen med Ironman då?

– Att man känner hur mycket man faktiskt klarar av är en härlig känsla. Och i ett större sammanhang är det väldigt socialt.

I morgon, torsdag, reser Johan till Hawaii för att hinna acklimatisera sig innan tävlingen äger rum. Han har kvalat in till loppet flera gånger tidigare, men tvingats tackat nej av olika skäl. När det nu äntligen är dags är hans uppsatta mål att göra sitt bästa. Placeringen spelar mindre roll.

– Det är en tuff bana som inte liknar någon annan, det är öppna ytor så det blåser mycket och så är det värmen. Jag vill känna att jag lyckats utifrån mina förutsättningar, det är nog rimligt att ha det målet.

Orring: »Vi får lov att tacka för oss«

Umeå tidning läggs ned. Det beslutades förra veckan. – Jag tycker att vi som jobbat med det här projektet kan känna stolhet över vad vi åstadkommit, säger Erik Orring,...