Umeå-4°Molnigt

Umeå Tidning

Fyra hoppfulla ekipage till SM

Brukshunds-SM inleds i dag och i år är det extra stort då Svenska brukshundklubben fyller 100 år. Umeå brukshundsklubb, UBHK, deltar med fyra ekipage.
– Drömmen är final, men viktigast är att känna att man är ett bra team, säger Sabine Åström, UBHK.

Sport · Publicerad 12:00, 22 aug 2018

På grund av 100-årsjubileet har flera brukshundsgrenar slagit ihop sina SM. Tävlingarna äger rum 22–26 augusti i Ronneby Brunnspark. Totalt deltar fyra ekipage från UBHK: Carin Nylander-Nygren, Sabine Åström och Fredrik Jelving ska tävla.

Att det är ett ovanligt stort SM med många deltagare och en betydligt större publik tror ingen av dem kommer att påverka hundarna negativt. Ekipagen är oerhört rutinerade när det gäller tävlingssammanhang. Det ses snarare positivt på att det blir ett trevligt arrangemang som får stor uppmärksamhet. Utmaningen är troligen att hålla en bra vätskebalans hos hundarna, något som varit extra viktigt den här sommaren. En annan farhåga är att hundarna ska bli sjuka. Ett husapotek är självklart i packningen.

Carin Nylander-Nygren tävlar med sina två border collies, Khi och Jessie. Hon berättar att i rallylydnad startar 57 ekipage, varav 20 går till final.

– Jag vet inte om jag är kaxig men jag skulle vilja komma till final med någon av dem, säger hon.

Också Sabine Åström tävlar i rallylydnad med Iver, en australian kelpie.

– Målsättningen är att ha en bra känsla. Drömmen är final, men viktigast är att känna att man är ett bra team, säger hon.

Fredrik Jelving är den ende från Umeå som tävlar i IPO, klubbkamraten Peter Sävenberg var kvalificerad men dessvärre är hans hund skadad. Fredrik Jelving tävlar med Yago, en malinois, belgisk vallhund. Han instämmer med de andra när det gäller målsättningen inför SM.

– Vi gör tävlingsmomenten en gång. Det är mycket som ska stämma. Viktigast är att gå ut och ha en bra känsla, vi kallar det en bra bild. Målet är att göra en fin tävling, prestera så bra som vi som team kan göra. En bra dag kan det gå ganska långt, säger han.

IPO och rallylydnad

IPO: Internationell prövningsordning. Grenen består av fyra provformer med olika kombinationer av spår, lydnad och skyddsarbete. Syftet är att pröva arbetsförmågan hos hund och förare.

Rallylydnad: Hunden ska ta sig genom en bana enligt förarens anvisningar. Det behöver inte gå fort utan ska ske med glädje, kommunikation och samarbete.

Källa: Svenska brukshundsklubben

Orring: »Vi får lov att tacka för oss«

Umeå tidning läggs ned. Det beslutades förra veckan. – Jag tycker att vi som jobbat med det här projektet kan känna stolhet över vad vi åstadkommit, säger Erik Orring,...