Umeå-4°Molnigt

Umeå Tidning

Fortsatt högt tryck på att träna gymnastik

Umeå gymnastikförening har slopat sitt kösystem, men trycket för att träna hos föreningen växer alltjämt.
Nu hoppas föreningen att de ska få ekonomiskt bidrag för att kunna upprätta en permanent gymnastikhall på Strömpilen.

Sport · Publicerad 15:00, 26 sep 2018

När Umeå tidning skrev om Umeå gymnastikförening i slutet av förra året hade de stängt sin kölista eftersom över tusen barn stod uppskriven på den. Nu har de slopat kösystemet helt och i stället meddelar föreningen när det finns platser till de som anmält sitt intresse. Sedan är det först till kvarn som gäller.

– Jag gissar att det fortfarande är kring 1 000 personer som står på intresselistan, säger Lisa Lundin, ordförande för Umeå gymnastikförening.

I höst har föreningen fått tillgång till en ny hall i Sliperiet på Strömpilen. Det är en ersättningshall för den föreningen tidigare huserat i på Fridhemsgymnasiet, som försvunnit i och med renoveringen av skolan, men den har ändå inneburit att föreningen kunnat utöka medlemsantalet med 100 nya gymnaster.

– Tidigare var vi spridda på olika idrottshallar i stan och hade inte tillgång till alla redskap överallt. Den här hallen är ett första steg för att få en bättre möjlighet att få träna i basgrupp och den medför också en bättre arbetssituation för tränarna som slipper flänga omkring. Och i och med att det i stort sett bara är vi som är i den har vi kunnat utöka vår verksamhet litegrann.

Förutom att utöka medlemsantalet har några grupper kunnat gå från att träna en gång i veckan till två.

Hyreskontraktet för hallen på Strömpilen sträcker sig till maj nästa år, men Lisa Lundin hoppas att föreningen ska få projektmedel från Allmänna arvsfonden för att ha råd att stanna. För intresset för att träna gymnastik ser inte ut att svalna.

– Jag skulle säga att den senaste 5-årsperioden har intresset varit enormt och trycket ökar hela tiden.

Varför är det så många som vill träna gymnastik?

– Det är många som fått upp ögonen för att det är en bra träningsform, som ger en större rörelserikedom. Öppningen av Gymnastikens hus har också varit en ögonöppnare.

I dagsläget har föreningen 1 890 medlemmar som tränar truppgymnastik, artistisk gymnastik, parkour eller gymmix.

Orring: »Vi får lov att tacka för oss«

Umeå tidning läggs ned. Det beslutades förra veckan. – Jag tycker att vi som jobbat med det här projektet kan känna stolhet över vad vi åstadkommit, säger Erik Orring,...