Umeå-4°Molnigt

Umeå Tidning

David siktar på ny seger i Toughest

Efter förra årets andraplacering i Toughest på hemmaplan är Umeåbon David Nordströms plan att återta översta pallplatsen.
En av de största konkurrenterna om första- platsen finner han dock i sin vän och träningspartner Ludvig Werkmäster.

Sport · Publicerad 12:00, 23 maj 2018

Första gången David Nordström ställde upp i hinderbaneloppet Toughest var under premiäråret i Umeå 2014. Då blev han tvåa. Året därpå upprepade han bedriften, för att 2016 stå som vinnare. Totalt har det blivit 17 Toughest-lopp i Skandinavien och London hittills för den tidigare längdskidåkaren.

– Första året som Toughest skulle komma till stan anmälde jag mig i sista sekund. Ett ben i foten var av så jag visste inte om jag skulle kunna springa, men jag blev tvåa i racet och fick mersmak, berättar David.

En av de roligaste sidorna med sporten som han framhåller är att de som tillhör eliten blivit ett kompisgäng som ses på de olika loppen. Det var just genom Toughest som David lärde känna Ludvig Werkmäster, även han Umeåbo och elitrankad. Numera tränar de tillsammans och tävlar också ihop när det är lagtävlingar.

– Det är lite lustigt, för när vi är med i tävlingar vill vi ju slå varandra. Så enkelt är det. Men vi är också glada om det går bra för den andra.

Under fjolårets race i Umeå gick det bättre för Ludvig, som då vann. David, som blev tvåa, har som målsättning att komma först över mållinjen i år.

– Förutom en sträckning i sidan av magen känns formen bra. Jag springer fortare än någonsin, men sen ska ju allt klicka under tävlingsdagen – små misstag kan bli avgörande. Men banan här passar mig, med mycket stiglöpning.

Ludvig, som kom tvåa på senaste Toughest i Malmö för två veckor sedan, har förstås som målsättning att upprepa fjolårets seger.

– Men man vet ju aldrig hur det går, det är många duktiga som är med. Förutom David har det varit snack om att Jonathan Albon (vinnare av alla Toughestlopp han ställt upp i, reds. anm.) ska vara med, och i så fall är ju han favorit. Om inte har jag goda chanser. Banan passar mig bra, med både terräng och snabb löpning, säger Ludvig.

Hur tycker du det är att ha sin träningskompanjon som en av sina främsta konkurrenter?

– Det är bara trevligt, men sedan varierar det hur mycket man pratar med varandra timmarna innan loppet – båda brukar gå in i sin bubbla. Men det är bra att man kan få formindikationer under träning av den andra, och sedan vill man kanske slå varandra lite extra när man är kompisar.

Toughest går av stapeln på I20-området på lördag, med första start klockan 10.

Orring: »Vi får lov att tacka för oss«

Umeå tidning läggs ned. Det beslutades förra veckan. – Jag tycker att vi som jobbat med det här projektet kan känna stolhet över vad vi åstadkommit, säger Erik Orring,...