Umeå-6°Molnigt

Umeå Tidning

Upptäcktsfärd i stadskyrkan

Hur högt i tak är det egentligen i kyrkan? Hur gör man när man spelar på orgeln? Och vad finns bakom altaret?
I sommar har barn och vuxna kunnat hänga med på guidade turer i Umeå stads kyrka och vi tog chansen under den sista veckan.

Reportage · Publicerad 15:00, 08 aug 2018

De som ledsnat på sol och bad har kunnat hänga med på guidningar i stadskyrkan under sommaren. Vi är en liten, men intresserad, skara på plats som är redo att lära oss mer.

Elin Granström, diakon, visar runt och Gun Hägglund och hennes barn Julia och Lukas. De lyssnar när hon berättar om utsmyckningar, målningar och hur det sett ut på platsen tidigare.

Små modeller i trä finns i en monter. Den första kyrkan stod här mellan 1646 och 1721 och brändes av ryssar. Korskyrkan som byggdes upp 1724 blev för liten och byggdes ut 1852, men den brann ner på julafton 1887 på grund av ett uppvärmningssystem som fallerade. 1894 stod den nuvarande kyrkan klar.

Uppe på läktaren finns den pampiga orgeln som byggdes 1962 och som förväntas hålla i hundra år. Elin Granström anpassar guidningen efter barnen. Julia och Lukas trycker på tangenterna och spelar så att det dånar i hela salen. Mäktigt.

Kvar på läktaren tittar vi ner mot altaret och upp i taket.

– Hur högt tror ni att det är från golv till tak? frågar Elin Granström.

En meter, fyra, fyrtio, en kilometer. Barnen gissar och gissar.

– Vi ska ta reda på det om en liten stund.

När vi gått ner för den snirkliga trappan och fått lära oss mer om både dopfunten och det lilla rummet bakom altaret som skapades vid ombyggnationen 1984 så tar Elin Granström fram tre heliumballonger som sitter i ett snöre.

Lukas får sakta hissa upp dem i taket vilket han gör med noggrannhet. Hela snöret behövs för att ballongerna ska nå ända upp. Sedan hjälps han och Julia åt att lägga snöret längst kyrkogången för att vi ska kunna mäta det. 15 meter – så högt är det från golvet ända upp till takkupolerna.

Turen avslutas med en relativt ny tradition inom Svenska kyrkan – att tända ett litet ljus för någon eller något.

– Det var Martin Lönnebo, skaparen av armbandet Frälsarkransen, som tog traditionen till Sverige, berättar Elin Granström.

Viktiga årtal

1894 – Kyrkan invigs 2 december.
1937 – En omfattande restaurering avslutas.
1962 – En ny orgel installeras på västra läktaren.
1984 – Kyrkan renoveras. Bland ändras färgsättningen invändigt av konstnären Pär Andersson, altaret flyttas fram och en tillbyggnad görs för församlingslokaler mot älven.
2006 – Den mest omfattande utvändiga renoveringen är klar. Bland annat så byts taket ut från galvaniserad plåt till kopparplåt, fasaden restaureras och tornspiran förstärks.
2011 – En ny orgel, som kostat 4,2 miljoner kronor, invigs på norra läktaren.

Orring: »Vi får lov att tacka för oss«

Umeå tidning läggs ned. Det beslutades förra veckan. – Jag tycker att vi som jobbat med det här projektet kan känna stolhet över vad vi åstadkommit, säger Erik Orring,...