Umeå-4°Molnigt

Umeå Tidning

Stor variation när hundratals katter möttes

Kattälskare kunde i helgen få sitt lystmäte i ishallen på Teg, där över 300 katter tävlade i Björkstakattens internationella kattutställning.
För utställarna innebar arrangemanget inte bara en möjlighet att få sin katt bedömd utifrån rasstandarden, utan också en chans att träffa likasinnade.

Reportage · Publicerad 13:30, 25 apr 2018

Kattburar bildar långa, trånga gångar i B-hallen på A3 arena. I varje bur ligger minst en tävlande i helgens utställning och vilar upp sig efter att ha blivit synade in på pälsen av domarna. Utanför många burar sitter kattägare på campingstolar och vilar de med, efter att ha klivit upp i ottan för veterinärbesiktning och iordningställande av sin utställningsyta. Vissa har dessutom rest långväga för att få sina katter bedömda utifrån det internationella raskattsförbundets rasstandarder. En av dem är Oddbjörn Jeremiassen som kört från Trondheim med två av sina sibiriska katter.

– Vi startade hemifrån vid ett-tiden i går och kom fram sent, så det är en lång tur. Men det är kul med utställning, jag gör det för att förhoppningsvis få med mig certifikat hem, säger Oddbjörn.

Under internationella kattutställningar, som den Björkstakatten arrangerade den gångna helgen, tävlar katter i fem utställningskategorier där ett antal raser med liknande attribut ingår. Den femte kategorin är huskatter utan stamtavla.

Dessutom delas katterna in i olika klasser, beroende på hur många titlar de tagit tidigare. Den som vinner varje klass tilldelas ett certifikat, så länge den fått tillräckligt höga poäng, och kan så småningom tävla i högre klasser. För många kattuppfödare är framgångar vid utställningar ett kvitto på att deras katter följer rasstandarden. Men den sociala biten av kattutställningar är minst lika viktig.

– Vi blir som ett kompisgäng som träffas på olika utställningar. Vi som har sibirisk katt är alla vänner, det finns inga konflikter utan vi stöttar varandra. Det är en liten ras i europeiska sammanhang, så då måste vi uppfödare samarbeta, säger Oddbjörn Jeremiassen.

Umeåbon Erika Blomqvist har haft uppfödning av rasen ocicat i åtta år och ställer ut sina katter 3–4 gånger per år – till stor del för att träffa likasinnade.

– Dels hör det här ihop med ens intresse. Håller man på med avel tycker jag att man ska ställa ut, om katterna trivs med det. Dels gör jag det för att träffa folk med gemensamt intresse. Här finns folk i alla åldrar, med olika yrken, bakgrund, kvinnor, män – det är en röra av folk som man kanske inte skulle träffa annars. Nu får man passa på att prata katt medan man är här, det är inte alltid andra är lika intresserade, säger Erika med ett skratt.

En annan viktig funktion som utställningar fyller är att sprida kunskap om god katthållning och visa upp de olika kattraserna för besökare. Vera Edlund, 7 år, står och klappar kattungen Taurus, som är av rasen neva masquerade. Hon fick höra av en kompis att de varit på kattutställning och ville då också åka dit.

– Jag tycker det låter spännande med kattutställning. Det är kul att se hur de lever, men mest gillar jag katter för att de är söta, säger Vera.

Under helgen bedömdes över 300 katter av mer än 20 raser i Björkstakattens internationella kattutställning. Efter att ha korat vilka katter som var bäst i sin klass och bäst i variant utsågs en Best in show i varje kategori.

– Det är få förunnat att vinna Best in show, blir man det har man kommit högst upp, säger Alexandra Alseryd, presstalesperson för kattutställningen.

Alexandra har varit med i Björkstakatten i 10 år och under den tiden har hon sett intresset för att delta på kattutställningar dala – för att sedan vända och bli allt mer populärt igen.

– Generellt har katten fått en högre status i dag. Tidigare betraktades den som enbart en råttjägare, numera lever man med sina djur på ett annat sätt.

Orring: »Vi får lov att tacka för oss«

Umeå tidning läggs ned. Det beslutades förra veckan. – Jag tycker att vi som jobbat med det här projektet kan känna stolhet över vad vi åstadkommit, säger Erik Orring,...