Umeå-16°Molnigt

Umeå Tidning

Ölnördar fick sitt lystmäte på Nolia beer

Sommarens torka i maltkornsodlingen märktes inte av i Noliahallen i helgen, när den tredje upplagan av ölmässan Nolia beer arrangerades.
Besökare möttes däremot av kreativa drycker och entusiastiska bryggare från nystartade microbryggerier och större leverantörer.

Reportage · Publicerad 12:10, 24 okt 2018

Att öl har blivit en slags folkrörelse behövs inte många minuter på Nolia beer för att inse. När portarna slår upp klockan 12 på lördagen, ölmässans andra och avslutande dag, har en lång kö redan bildats i foajén. Väl inne på mässområdet bedrivs initierade samtal bryggare och besökare emellan om maltens rostningsgrad, varför laktos fungerar bra som sötningsmedel i öl och den perfekta kopparnyansen på en red ale. Här och var står personer med näsan begravda i glasen för att liksom insupa alla dimensioner av sitt smakprov och mer än en som svischar förbi i vimlet har humlekottar ingraverade i huden.

Bortsett humletatueringen hänfaller jag mig åt alla dessa beteenden under mitt besök på mässan och jag kan inte låta bli att tänka att mitt gymnasie-jag som hinkade billig, internationell lager hade fnyst åt denna snobbism. Men efter att ha pratat med flera bryggare på plats tröstar jag mig med att det är något med öl som uppmuntrar till nörderi – oavsett om man ägnar sig åt bryggning eller mest bara tar del av slutresultatet. En formulering återkommer bland utställare när de ska förklara varför de startat ett bryggeri:

– Vi började brygga hemma på spisen – sen spårade det ut.

Ungefär så var det för Umeåbryggeriet Bryggverket, som även blev mässans stora vinnare i helgen med tre priser – varav ett för den bästa ölen i alla kategorier.

– Vi har bryggt hemma sedan 2012, i köket. Han vi bryggde hos blev till slut less på att ha stout i taket, så i slutet av 2013 bildade vi aktiebolag och skaffade en liten bryggerilokal, berättar Patrik Hellström på Bryggverket, medan besökare börjar flockas kring deras monter.

Bryggverkets öl som korades till Nolia beer master 2018 heter Kaakao kaakao och är en tjock, chokladrik imperial stout som snarare påminner om en efterrätt än en lättöl till lunchen. Så är också ölen är bryggd i samarbete med Gustaf Marbrouk, chokladproducent och lagledare för Svenska konditorlandslaget.

Patrik Hellström tror att dagens utbredda ölintresse hänger ihop med en generell vurm för mat och dryck.

– Det har gått en renessäns i allt, folk har nördat ner sig i kaffe, mat, vin, bubbel – nu börjar folk märka att öl inte behöver vara en stor stark, säger han.

En bit ifrån Bryggverkets monter springer jag på Malin Andersson. Hennes passion för öl tog också fart via bryggning hemma på gasspisen, men har tagit en lite annan riktning än exempelvis Patriks. Hon har utbildat sig till Certified Cicerone, jobbar som ölutbildare, provningsledare och ölakademiker. I helgen var hon ordförande för jurygruppen som korade vinnarna på Nolia beer, vilket innebar att hon provsmakade sig igenom 108 öl.

– Det var mycket beslutsångest, överlag var jag imponerad över bryggerierna – speciellt de norrländska, säger Malin Andersson.

Förutom att agera juryordförande föreläste Malin om trender inom öl och framtiden för drycken under mässan. Att öl är en trend generellt har kopplingar till att Sveriges ekonomi går bra, menar hon.

– Då lägger vi ner mer pengar på öl. Ölintresset är också inspirerat av USA, som mycket annat vi gör, säger Malin.

Innan vi skiljs åt påminner hon om att 92 procent av alla öl som säljs i Sverige är ljus lager i traditionell stil. Efter att ha sniffat och smakat sig igenom öl med smak av hallon, kaffe, choklad, rökt malt och ohemult mycket humle kan den påminnelsen vara på sin plats. Ölnörderiet må vinna mark och helgens Nolia beer kunde stoltsera med 1 000 fler besökare jämfört med i fjol – men en stor stark lever vidare.

Och för den som känner oro för den alkoholromantik ölkulturen kan föra med sig kommer Malin Andersson med en lugnande framtidsspaning:

– Den öl som kommer öka mest är alkoholfri öl. Det har att göra med att vi tänker mer på hälsa och att fler kvinnor dricker öl, då ökar efterfrågan på »gravidöl«. Man kan inte döma alkoholfri öl på samma grunder som de med alkohol eftersom alkohol är en smakbärare, men jag har hittat flera som är bra.

Han vi bryggde hos blev till slut less på att ha stout i taket

Patrik Hellström

Det var mycket beslutsångest, överlag var jag imponerad över bryggerierna

Malin Andersson

Orring: »Vi får lov att tacka för oss«

Umeå tidning läggs ned. Det beslutades förra veckan. – Jag tycker att vi som jobbat med det här projektet kan känna stolhet över vad vi åstadkommit, säger Erik Orring,...