Umeå-4°Molnigt

Umeå Tidning

Miriam Larsson, till vänster, har fortsatt läsa en kurs i textila uttryck vid Umeå universitet medan Elizabet Westerlund delvis arbetar med sitt klädmärke. I morgon visar de upp sina kollektioner som en del av Umeå fashion week. Foto: Anna Bergman

»Jag vill bryta normer«

Miriam Larsson och Elizabet Westerlund är två av årets nykomlingar på Umeå fashion week som vill inspirera till fler perspektiv på mode.
– Det ska bli roligt att visa upp sig för en bredare publik, säger Miriam.

Reportage · Publicerad 12:00, 26 sep 2018

I morgon, torsdag, är det bland annat studenter från Konsthögskolan, Arkitekthögskolan, Designhögskolan och Umeå universitet som ställer ut sina kläder och produkter på Fashiontorget i Utopia. Miriam Larsson och Elizabet Westerlund har studerat Design och kläder på Umeå universitet och visar upp sina slutkollektioner från A- respektive B-kursen.

Elizabet gillar retrotyger från främst 1950- och 1960-talet och i sin slutkollektion har hon tagit fram plagg som ska lyfta fram tygerna. Miriam har i sitt arbete fokuserat på att blanda tekniker och material, på hennes plagg märks bland annat många applikationer.

Fastän de inte visste att de skulle få förfrågan om att ställa ut på Umeå fashion week när de arbetade med sina kollektioner tycker Miriam och Elizabet att temat »mode för alla« rimmar väl med deras modefilosofi.

– Alla kläder jag gör är sydda efter min kropp, syr man efter ens egna mått finns mode för alla. Det är svårt att hitta kläder som passar perfekt på kedjor. När vi läste mönsterkonstruktion var det ingen som hade mått som stämde helt in på de standardiserade storleksmodellerna, säger Miriam.

Elizabet fyller i att hon vill sy till kvinnor som behöver större storlekar.

– Det är en grupp som har svårt att hitta kläder. När vi läste A-kursen gjorde jag en kollektion som handlade om kroppskomplex där jag bland annat sydde en jumpsuit till mig själv, det är ett plagg som jag absolut inte ska ha om man lyssnar på råden om hur man ska klä sig utifrån sin kroppstyp. Men jag vill bryta normer kring hur kläder och mode ska se ut, säger hon.

Förutom storleksstandarder och klädnormer tycker Elizabet och Miriam att man borde börja omvärdera vad kläder egentligen ska kosta.

– Det jag märker som företagare är att folk förväntar sig att handsydda plagg ska kosta som en H&M-klänning, fast det ligger mycket mer tid bakom, konstaterar Elizabet.

– Jag hoppas att folk ska få upp ögonen mer för att man kan skapa sina egna kläder. Man behöver inte göra det så komplicerat, men ändå få något som är unikt och personligt, säger hon.

Orring: »Vi får lov att tacka för oss«

Umeå tidning läggs ned. Det beslutades förra veckan. – Jag tycker att vi som jobbat med det här projektet kan känna stolhet över vad vi åstadkommit, säger Erik Orring,...