Umeå-4°Molnigt

Umeå Tidning

Forskning och nytänk krävs i kampen mot stillasittandet

Stillasittande har blivit ett hot mot folkhälsan och kontorsarbetare är en särskilt utsatt grupp. Men miljöerna på många kontor håller sakta på att förändras med fler möjligheter till fysisk aktivitet under dagen.
På Komatsu Forest i Umeå har anställda som arbetar vid skrivbord testat både promenadband och skrivbordscykel.
– När man suttit ett tag framför datorn är det lätt att börja känna sig lite kall och seg. Då kan cykeln vara ett bra sätt att få upp blodcirkulationen, säger Charlotta Östmalm.

Reportage · Publicerad 12:10, 19 sep 2018

Förra veckan släppte världshälsoorganisationen WHO en ny rapport som visar att problemet med för lite motion i höginkomstländer har ökat sedan 2001. Många människor har inte möjlighet att röra på sig tillräckligt även om viljan finns, bland annat på grund av allt fler jobb är vid skrivbord.

Kontorsmiljöer är sällan utformade för att inbjuda till fysisk aktivitet och enligt forskare vid Umeå universitet tillbringar kontorsarbetare upp till 82 procent av sin arbetstid stillasittande. Det kan leda till övervikt, diabetes, högt blodtryck, förhöjda blodfetter samt hjärtkärlsjukdomar.

– Att träna på gymet räcker oftast inte som kompensation för att sitta en hel dag på jobbet. Det krävs ganska mycket gymträning för att motverka hälsoriskerna med stillasittande, säger Frida Bergman, sjukgymnast och doktorand vid institutionen för folkhälsa och klinisk medicin i Umeå.

Stillasittande är ett relativt nytt forskningsområde och under de senaste fyra åren har Frida Bergman ingått i ett team som ägnat sig åt att undersöka långtidseffekterna av att installera promenadband på kontor.

De hoppas att studien ska ge en större insikt i hur aktiva arbetsstationer fungerar över tid samt vilka effekter de har på personernas metabola och kognitiva funktioner. Just nu befinner de sig i slutfasen av att sammanställa resultaten. Frida konstaterar att det är viktigt att sprida ut den lågintensiva aktiviteten, som ett promenadband eller skrivbordscykel kan ge, under arbetsdagen. Det finns också en risk i att tänka fel, där man kanske nöjer sig med den rörelse man åstadkommit under kontorstid och väljer att parkera sig i tv-soffan på kvällen.

– Träning på fritiden är fortfarande lika viktigt, säger Frida.

I snart två år har en grupp anställda på Komatsu Forests huvudkontor i Umeå haft tillgång till en skrivbordscykel och kollegorna Michael Lundstedt, Charlotta Östmalm och Liza Danielsson Niemi hör till dem som intresserat sig mest för att använda sig av cykeln. Ingen av dem har ännu upplevt några större skrivbordsrelaterade hälsoproblem, men känner ändå att det är bra att försöka agera förebyggande. De förklarar att det inte är så att de trampar sig svettiga på arbetstid, cykeln är mer ett sätt att få igång blodcirkulationen och röra på benen.

– Det är skönt att röra på sig och det är bättre för kroppen. Men jag har märkt att när jag verkligen måste koncentrera mig på något och tänka till då stannar benen. Fast det spelar egentligen ingen roll, det är inte som ett löpband som man flyger av och åker in i väggen ifall man stannar av en stund, säger Lisa Danielsson Niemi.

Trion har försökt utmana varandra att använda skrivbordscykeln så mycket som möjligt genom en tävling.

– Vi har tävlat om vem som cyklat mest och längst och fört statistik över det. Den visade att det blev cirka 10–13 kilometer per person i veckan, berättar Michael Lundstedt.

– Det är inte jättelångt men jag försöker se till att trampa på cykeln en stund varje dag, speciellt de dagar det är dåligt väder och jag inte hinner med en lunchpromenad. Hinner man promenera blir cykeln inte lika viktig, förklarar Charlotta Östmalm.

Skrivbordscykeln betraktas nu som en naturlig del av vardagen, men när den var ny användes den mer flitigt, berättar kollegorna på Komatsu. Just den aspekten är något som forskaren Frida Bergman känner igen.

– Det är lätt att bli väldigt peppad i början, utmaningen är att hålla i förändringen över tid, säger hon.

En som lyckats hålla igång vid promenadbandet på jobbet är Anders Hansson, inköpare på Komatsu forest. Han har gått 781 timmar och 241 mil sedan han 2014.

– Det är fantastiskt naturligt att gå och jobba. Det gick jättesnabbt för mig att vänja mig vid att gå vid skrivbordet. Den är lite skrymmande det är det enda problemet, säger han.

I en annan del av kontorslokalen är dock Derek Collins inte lika imponerad. Han har provat promenadbandet men är nu ute efter bli av med det från sitt rum.

– Jag tycker att det är svårt att styra musen samtidigt som man promenerar. Det är svårt att ställa in rätt fart, men det är säkert en vanesak. Jag har väl inte riktigt gett den en chans, jag tyckte helt enkelt inte om den, säger han.

Enligt Frida Bergman är det fortfarande mycket som man inte känner till när det gäller stillasittande yrkesgrupper.

– Vi vet inte hur mycket stillasittande som är farligt, var gränsen går, och vi vet inte hur mycket träning som krävs för att motverka riskerna. Vi vet inte heller vad som funkar på sikt för att minska stillasittandet och vilka sätt som är bäst – där behövs mer forskning, säger hon.

Det krävs ganska mycket gymträning för att motverka hälsoriskerna med stillasittande

Frida Bergman

Vi har tävlat om vem som cyklat mest och längst och fört statistik över det

Michael Lundstedt

Orring: »Vi får lov att tacka för oss«

Umeå tidning läggs ned. Det beslutades förra veckan. – Jag tycker att vi som jobbat med det här projektet kan känna stolhet över vad vi åstadkommit, säger Erik Orring,...