Umeå-4°Molnigt

Umeå Tidning

En knivskarp passion

Intresset för knivar började redan när Jimmy Amnesäter var barn. Som vuxen fördjupades det och han lärde sig bland annat att underhålla och reparera dem.
När företaget han arbetade på varslade samtliga i Umeå tog han steget och startade eget. I dag arbetar han med sin passion.

Reportage · Publicerad 12:10, 20 jun 2018

Jimmy Amnesäters verkstad ligger i direkt anslutning till hemmet. Något han beskriver som en förutsättning för att han ska kunna driva sin knivsliparverksamhet.

– Jag skulle vara fullständigt lycklig om jag kunde slipa kniv åtta timmar per dag eftersom jag har min underbara familj alldeles intill. Det möjliggör att jag kan avbryta när som helst och vara pappa. Det är härligt att jobba hemma, nära familjen, säger han.

Jimmy beskriver knivslipandet som en terapi.

– Jag kan stå vid slipbandet, lyssna på en pod eller en tung playlist på Spotify. Det är som att gå in i en kyrka och höra klockorna plinga. Så befriande.

I dagsläget handlar det dock inte om att Jimmy arbetar heltid på sitt företag, Umeå knivsliperi. I stället beskriver han det som att ha dubbla jobb. Han stiger upp i ottan för att slipa, därefter är det fokus på barnen innan han åker iväg på sitt arbete som systemtekniker.

– När jag kommer hem är det middag och att vara social med familjen som gäller innan jag går till verkstaden igen. Där kan jag vara till 1–1.30-tiden.

Knivintresset har hängt med sedan Jimmy var liten. För cirka 10 år sedan började han publicera knivrecensioner på Youtube, intresset växte och han fick omkring 2 500 prenumererande. Dessutom är han en hängiven samlare.

– Fällknivar är min största passion.

Han visar upp flera exemplar samt hur han med olika maskiners hjälp har pimpat ett par.

– En del fastnar för fina viner eller tavlor. Eller så vill de ha feta fälgar på bilen. Jag är nörd i ordets rätta bemärkelse. För mig är det knivar.

Att ha knivar som det stora intresset i livet väcker dock omgivningens ifrågasättande och det är tydligt att han är van att förklara varför han har det.

– Det är en stigmatiserad hobby.

Det har dock inte avhållit honom från att ägna mycket tid åt sin hobby och fördjupa sig i den kunskap som krävs för att reparera, underhålla och slipa knivar.

– När folk gick ut på krogen och söp satt jag hemma och läste metallurgi.

När hela Umeåavdelningen på företaget han arbetade på blev varslade vid årsskiftet valde han att promota sitt företag. Bland kunderna finns bland annat matbutiker med kök, frisörer och privatpersoner.

– Umeå är en stad med en stark matlagningskultur, jag tänkte varför inte? Jag har sett till att köpa utrustningen till verkstaden allt eftersom så nu äger jag allt. Inga lån.

På frågan vad han drömmer om är svaret att arbeta i knivbranschen.

– En dröm är att jobba heltid som säljare åt ett stort företag, ett bra märke.

Men han understryker att hans passion även i dagsläget får sitt. Viktigast är det fungerar med familjelivet. De två barnen, framför allt den 6-åriga dottern, har hakat på sin pappas intresse. För att hon ska lära sig att hantera fällknivar på rätt sätt har han gett henne en i plast.

– Det är ett bra och säkert sätt. Samtidigt som den är lite kul, den är självlysande, så är det ett lärande. Mina barn har så mycket kontakt med knivar genom mitt företag och intresse att det är viktigt att applicera ett säkerhetstänk.

Jimmy tar en kökskniv i behov av hans vård till slipmaskinen. Systematiskt och omsorgsfullt ser han till att den skadade eggen återigen blir vass.

– Jag skulle aldrig lämna ifrån mig en kniv som inte är som jag vill ha den. För min verksamhet så är jag aldrig bättre än min senaste knivslipning. Blir någon missnöjd är jag körd.

Han berättar att han brukar ge kunder tips om skötsel. Det är ett sätt för honom att bygga relationer.

– Det gör att de kommer mer sällan, men de kommer tillbaka i alla fall.

Vilka är de största missarna folk i allmänhet gör med sina knivar?

– Största missen är att folk kör dem i diskmaskinen. Temperaturväxlingarna förstör permanent. En annan viktig sak är att kniven ska användas till att skära med. Rätt verktyg för rätt jobb. Använd inte kniven för att bryta till exempel.

När folk gick ut på krogen och söp satt jag hemma och läste metallurgi

Jimmy Amnesäter

Orring: »Vi får lov att tacka för oss«

Umeå tidning läggs ned. Det beslutades förra veckan. – Jag tycker att vi som jobbat med det här projektet kan känna stolhet över vad vi åstadkommit, säger Erik Orring,...