Umeå-6°Molnigt

Umeå Tidning

»Det handlar om att se vad gästen vill ha«

Både Hanna Eriksson och Sofia Johansson halkade mer eller mindre in i sommelieryrket, men det visade sig passa dem förträffligt. De är på ständig jakt efter ny kunskap och läser gladeligen på om allt som hör dryckesframställan till.
Förra veckan fick de anledning att fira då de knep första- respektive andraplatsen i den nationella tävlingen Lily Bollinger award.

Reportage · Publicerad 12:10, 03 okt 2018

Klockan närmar sig kvart över två, vilket är den tid som sommeliererna Hanna Eriksson och Sofia Johansson har tid att träffa Umeå tidning. Restaurangen Köksbaren har tömts på lunchgäster så när på en som verkar dröja sig kvar utan stress.

– Vill du ha en kaffe? frågar de innan vi slår oss ner vid ett runt bord längst in i den ljusa lokalen vid Järnvägstorget.

Båda två har arbetat i restaurangbranschen länge, trots att ingen har hunnit fylla 30 år.

– Jag har alltid jobbat på restaurang, säger Hanna.

– Det är lite samma för mig, jag började jobba i frukostmatsalar. Därefter blev det mer och mer restaurangjobb, säger Sofia.

I och med att branschen består av att skapa upplevelser med mat och dryck blev det en naturlig utveckling att lära sig mer om just drycker.

– Peter och Jacob (Köksbarens ägare, reds. anm.) har en stor del i det. De uppmuntrade lärandet inom mat och dryck vilket gjorde mig väldigt intresserad, säger Hanna.

– Jag jobbade i fjällen ett år med jätteduktiga sommelierer, som fick mig att vilja fortsätta att lära mig mer, säger Sofia.

Båda har gått sommelierutbildningar och i dag arbetar de tillsammans med bland annat planeringen av restaurangens dryckessortiment, med beställningar och leverantörskontakter.

– Vi sätter dryckesrekommendationer till allt på menyn, säger Sofia.

Genom att de har arbetat upp goda relationer med olika leverantörer som passar verksamheten får de genom dem ta del av nyheter och trender. Men det handlar också om ett ständigt lärande, de läser på och deltar i provningar för att hela tiden hålla sig á jour med det som kommer och för att fördjupa sina kunskaper.

När de planerar dryckessortimentet så ligger fokus på god kvalitet, men de måste också se till att det finns en bredd. Kraven från gästerna har höjts. Något de är väldigt positiva till.

– Det är så mycket kunnigt folk ute och äter nu, de senaste fem åren har jag märkt stor skillnad, säger Hanna.

Hon berättar att många vet vad de är sugna på.

– Till exempel kan någon komma in och säga »jag vill ha en Cabernet sauvignon från Argentina«. Har vi inte en sådan i sortimentet så måste vi kunna matcha drycken, förklarar hon.

– Det handlar om att se vad gästen vill ha, kunna känna av vad som gör personen nöjd, säger Sofia.

Att de har varandra menar de är en fördel.

– Det är jätteroligt, vi kan bolla idéer och ta hjälp av varandra, säger Hanna.

– Det ger också en bredd i listan eftersom vi tycker om olika saker, fyller Sofia i.

– Jag älskar franska viner och Sofia är bättre på italienska viner, där kan vi alltid ta hjälp av varandra, säger Hanna.

Hur ska en bete sig som gäst för att få bästa upplevelsen på restaurang?

– Var dig själv, fråga. Det finns inga dumma frågor, säger Hanna.

– Fråga gärna vad restaurangen är bäst på, fråga personalen hur de rekommenderar att man lägger upp sin måltid. I dag är det ganska många som vill gå utanför det traditionella sättet att äta för att få olika smaker. Det sätter sommeliererna på prov, säger Sofia.

Båda två deltog i tävlingen Årets Lily Bollinger award härom veckan.

– Jag ville ta revansch eftersom jag kom tvåa föregående år. Jag tyckte att Sofia skulle vara med också, säger Hanna.

– Från min sida var inte målsättningen att ta mig till final, jag trodde inte jag skulle nå dit, säger Sofia.

Resultatet blev revansch för Hanna som vann och Sofia kom på en andraplats. Båda är väldigt nöjda och glada.

– Jag kommer troligtvis att satsa på SM, jag vill verkligen fortsätta lära mig nya grejer, säger Hanna.

Under SM tävlar både kvinnor och män mot varandra. I Lily Bollinger är det bara kvinnor, vad tycker ni om det?

– Jättebra. Det behövs att fler kvinnor kommer in i hela världen. Jag tror peppen är bra, den behövs, säger Hanna.

– Det var en väldigt inbjudande tävling, det kändes väldigt tryggt, säger Sofia.

När de får frågan om hur de ser på framtiden så handlar det om att fortsätta förkovra sig, besöka vingårdar och arbeta vidare på restaurang.

– Det är en väldigt rolig bransch, men den är väldigt underskattad. Vi får träffa nya människor varje dag och vara med och skapa olika upplevelser för dem, säger Hanna.

– Jag tycker om att vi jobbar i team, aldrig själv, vilket är superroligt. Dessutom får vi äta väldigt god kvalitativ mat varje dag, säger Sofia.

Jag älskar franska viner och Sofia är bättre på italienska viner, där kan vi alltid ta hjälp av varandra

Hanna Eriksson

I dag är det ganska många som vill gå utanför det traditionella sättet att äta för att få olika smaker

Sofia Johansson

Namn: Hanna Eriksson
Ålder: 27 år
Utbildning: Vinkällan, Stockholm
Yrke: Sommelier, restaurangchef
Arbetat som sommelier: 2,5 år
Tre dryckesfavoriter just nu:
1. 2000 Gitton Sancerre rouge. Pinot noir med ålder, men har fortfarande mycket kvar att erbjuda. Mycket prisvärd! Artikelnummer 79114
2. Bollinger, R.D. 2004 – Köp och spara, drick vid ett riktigt bra tillfälle. Artikelnummer 97056
3. All typer av suröl.
Instagram: hannadrickervin
 
Namn: Sofia Johansson
Ålder: 28 år
Utbildning: Gastromerit, Martin Servera
Yrke: Sommelier
Arbetat som sommelier: 1,5 år
Tre dryckesfavoriter just nu:
1. Albariño Turonia, Ett vitt friskt vin till många tillfällen, för sig själv eller med olika fisk- och skaldjursrätter. Artikelnummer 92160
2. Gosset Grand rosé brut. En väldigt frisk, fräsch och smakrik roséchampagne. (Rosechampagne passar hela året, inte bara sommartid.) Artikelnr: 7405.
3. Tio Pepe, Fino en rama. En torr fin sherry, perfekt till alla tillfällen; tapas, flera olika tilltugg och rätter. Serveras kall. Artikelnummer 96277
Instagram: somm.sofia

Orring: »Vi får lov att tacka för oss«

Umeå tidning läggs ned. Det beslutades förra veckan. – Jag tycker att vi som jobbat med det här projektet kan känna stolhet över vad vi åstadkommit, säger Erik Orring,...