Umeå-4°Molnigt

Umeå Tidning

Viktigt med samverkan för gårdsbutiker

I takt med ett växande intresse för närproducerad mat har också antalet gårdsbutiker i Umeåområdet ökat.
Nu satsar många på samarbete mellan gårdarna, där tanken är att växa sig starkare tillsammans.
– Vi försöker samverka med andra gårdsbutiker, vilket samtidigt ger oss ett bredare sortiment, säger Inger Bäckström på Forslunda gårdsbutik.

Nyheter · Publicerad 07:10, 27 jun 2018

Antalet gårdsbutiker i Umeåområdet ökar för varje år och i dagsläget rör det sig om ett drygt 20-tal butiker, som framför allt har öppet under sommarmånaderna.

– Bara under de senaste fyra åren har det skett en explosion av gårdsbutiker. Det handlar om att människor blivit mer medvetna om vad de stoppar i munnen, att det ska vara giftfritt och av högsta kvalitet, säger Inger Bäckström, verksamhetsutvecklare på Forslunda, där man drivit gårdsbutik i 30 år.

I den rundringning som Umeå tidning gjort bland gårdsbutiker framgår det att många märker av det ökade intresset och noterar en ökad försäljning. De flesta marknadsför sig bara genom sociala medier samt förlitar sig på att människor tipsar varandra om var man kan få tag i närproducerat kött, förädlade råvaror, ost eller grönsaker.

– Kunder skickar kunder till oss och det känns som en jättetrevlig grej. En nöjd kund sprider det till andra och då kommer det fler, säger Erik Johansson på Häljegård, som förutom kött från den egna gården även säljer bland annat böcker från eget förlag.

Salteriets fiskförädling och gårdsbutik i Obbola drivs av fiskaren Nils-Erik Sjöström och Stina Sjöström. De är nu inne på sjunde säsongen med gårdsbutik och grundidén är att värna om det traditionella mathantverket och de förädlar bara den fisk som de själva fångar.

– Vi tänkte starta redan på 1990-talet, men det var nog bra att vi inte gjorde det för då var intresset för lokalproducerat inte så stort som det är i dag. Nu är det bara uppåt, uppåt och det blir mer och mer arbete, säger Stina Sjöström, som ser samverkan som en självklar del av framtiden.

– Vi köper och säljer av varandra och vi har ett nätverk av de här mathantverkarna runt omkring oss. På så vis hjälper vi varandra, man är ju alltid starkare tillsammans.

Även Anne Sténs med sitt nystartade företag Sténstorpet i byn Långsjö ser samverkan som en nyckel för gårdsbutikerna. Hon är ordförande i Lokalt och nära-gruppen för mat och hantverk i Vännäs, som för ett par veckor sedan arrangerade Bysvängen där butiker, gårdsbutiker, lokalproducenter och hantverkare gick samman för att skapa en rundtur i området.

– Jag tror att det finns lite grand i ryggraden så här ute på landsbygden att man hjälper varandra eftersom man vet att det kan vara tungt eller lite jobbigt. Sedan har vi ju lite olika typer av produkter vilket underlättar samarbetet, säger Anne Sténs, som själv framför allt satsar på tunnbröd som hon bakar på traditionellt vis samt produktion av sylt, saft och marmelader av lokalt plockade bär och frukter.

Den främsta utmaningen som många upplever, förutom vädret, är att mäkta med det arbete som krävs. Det rör sig oftast om tidskrävande produktion samtidigt som man ska finnas tillgänglig för kunder.

För bonden Kennet Åström i Gubböle har arbetsbelastningen med jordbruket blivit i dagsläget för stor, vilket gjort att han tillfälligt tvingats stänga den gårdsbutik han drivit sedan 2011.

– Vi har haft svårt att få tag på bra folk att anställa till lantbruket, vilket jag tror de flesta lantbruk har problem med. Vår idé med gårdsbutiken har varit att människor ska få träffa den som har producerat det hela och jag har ingen möjlighet att vara på två ställen samtidigt, berättar han.

Orring: »Vi får lov att tacka för oss«

Umeå tidning läggs ned. Det beslutades förra veckan. – Jag tycker att vi som jobbat med det här projektet kan känna stolhet över vad vi åstadkommit, säger Erik Orring,...