Umeå-16°Molnigt

Umeå Tidning

Edward Lantz är med och förbereder majbrasan på Ön i år likväl som för tre år sedan när den här bilden togs. Foto: Arkiv

Valborgsfirande med miljötänk på Ön

På måndag är det valborgsmässoafton och för många Umeåbor innebär det firande vid en av de offentliga brasorna i kommunen. Firandet på Ön växer för varje år och arrangörerna hoppas på publikrekord i år.
– Jag tror absolut att det kommer vara mycket folk om vi får lite väder med oss, säger Joakim Bergström.

Nyheter · Publicerad 16:32, 27 apr 2018

Traditionen att ordna majbrasa ute på Ön i Umeå sträcker sig långt tillbaka. Joakim Bergström hör till den gruppen öbor som de senaste sex–sju åren har haft hand om evenemanget.

– Jag tycker att det är kul. Det blir ju färre och färre majbrasor här i stan, och vi har ganska bra förutsättningar för att ha en trevlig valborgsbrasa här ute på ön. Dels är det nära båda sidorna av älven vilket gör att det kommer folk från båda sidor av stan. Vi har också en ganska bra plats att ha brasan på och folk har lätt att komma hit med ris och buskar.

Joakim Bergström berättar att valborgsfirandet på Ön har växt varje år de senaste fyra åren och även på måndag tror han att det kommer mycket folk.

– Jag tror absolut att det kommer vara mycket folk om vi får lite väder med oss och det ser ju ganska bra ut. Så då hoppas vi på publikrekord, det skulle vara kul, säger Joakim Bergström.

Kring evenemanget finns ett miljötänk i flera delar.

– Det är viktigt att vi eldar saker som man får elda till att börja med och vi är jättenoga med vad som hamnar på brasan. Det är ris och grenar som ska eldas, och vi försöker hålla koll på det genom att sätta upp skyltar och avspärrningar, säger Joakim Bergström.

Dagarna innan majbrasan lyfts den också med traktor för att se så att det inte finns något som inte ska vara där. Joakim Bergström berättar att när brasan har brunnit ner och resterna ska tas bort sker samma sak.

– Då har vi en liten grupp som ser till att det städas undan och att allting återställs, antingen dagen efter eller ett par dagar efter beroende på om det är helg eller inte. Då tar vi traktor och lyfter undan det som inte hör hemma i naturen, vi försöker ju värna om den. Jag tycker vi har ett privilegium som får ha kvar lite skogar och grönt här ute så vi får se till att vi behåller det fint också.

Det var för några år sedan som platsen för brasan flyttades till den nu öppna grusplanen.

– Förr hade vi den lite mer skogsnära, och då är det ju större risk att många av naturens invånare flyttar in. Men som det är nu då så håller vi till på den här grusplanen och dit hinner de förhoppningsvis inte, säger Joakim Bergström.

Han berättar att de inte börjar bygga brasan förrän ett par eller en vecka innan själva majbrasan. Detta för att undvika att igelkottar och andra smådjur far illa.

– Och som en extra säkerhetsåtgärd så går vi igenom och lyfter på brasan innan. Och då väsnas vi och har oss för att se till att de eventuellt ska kunna komma därifrån, berättar Joakim Bergström.

Årets brasor i Umeå

Grubbe

Plats: Gabrieljansparken

Brasan tänds: Kl. 20.15

Aktiviteter: Tal av före detta landshövding Georg Andersson, Backens manskör sjunger, fiskdamm, försäljning av kaffe, kaffebröd, korv och läsk.

Holmsund

Plats: Patholmsviken

Brasan tänds: Kl. 19.30

Aktiviteter: Körsång, fika, lotteri och varm korv.

Holmsund

Plats: Solbackakyrkan, Solbackavägen 3-5

Brasan tänds: Kl. 19.30

Aktiviteter: Fikaförsäljning (swish eller kontant), varmkorv, popcorn och krabelurer, tipsrunda för barn, loppisbord, körsång, vårtal och hoppborg.

Hörnefors

Plats: Gräsplanen vid kyran

Brasan tänds: 17.30

Aktiviteter: Tipspromenad, fika- och hamburgerförsäljning, korvgrillning, fiskdamm, allsång, sång av Hörnefors manskör och vårtal.

Hörnefors

Plats: Hörneå bygdegård

Brasan tänds klockan: 20.25

Aktiviteter: Tipspromenad för barn, Hörnefors manskör sjunger in våren, lotterier, försäljning av kaffe och korv (alla barn som har gjort tipsrundan får gratis korv och läsk).

Innertavle

Plats: Västra Innertavle

Brasan tänds klockan: 19.30

Aktiviteter: Chokladhjul, pilkastning, lottförsäljning, kiosk och fika försäljning (eventuellt ponnyridning).

Mickelsträsk

Plats: Mickelsträsk bygdegård

Brasan tänds klockan: cirka 19.30

Aktiviteter: Tacobuffé, lotterier och allmän samvaro.

Röbäck

Plats: Röbäcks IP

Brasan tänds klockan: 19.30

Aktiviteter: Försäljning av fika och hamburgare, lotteri, fiskedamm, vårtal och körsång med ChorAll. Aktiviteterna startar klockan 18.00.

Strömbäck

Plats: Strömbäcks folkhögskola

Brasan tänds klockan: 20.30

Aktiviteter: Spex i aulan, fika och hamburgare och mässa i kapellet.

Stöcksjö

Plats: Stöcksjö bygdegård

Brasan tänds klockan: 18.30

Aktiviteter: Hörnefors manskör sjunger, försäljning av fika, fiskdamm med mera.

Sävar

Plats: Skogsvallens idrottsplats

Brasan tänds klockan: 19.30

Aktiviteter: Fika- och korvförsäljning, fiskdamm, körsång, vårtal och livemusik.

Sörmjöle

Plats: Vid elljusspåret

Brasan tänds klockan: 18.30

Aktiviteter: Hörnefors manskör, lotterier, gå-bingo, fikaförsäljning, gratis korv till barnen att grilla och majbrasa.

Ön

Plats: Grusplanen vid Skiljevägen

Brasan tänds klockan: 18.30

Aktiviteter: Körsång, kaffe, fika och godis till försäljning.

Orring: »Vi får lov att tacka för oss«

Umeå tidning läggs ned. Det beslutades förra veckan. – Jag tycker att vi som jobbat med det här projektet kan känna stolhet över vad vi åstadkommit, säger Erik Orring,...