Umeå-4°Molnigt

Umeå Tidning

Utmanande soloturné

Ensam på scen med nedskalade och omarbetade låtar ger sig Jennie Abrahamson i höst ut på turné.
– Jag försöker inte imponera genom att göra allting själv, det handlar om att jag vill utmana mig själv. Jag gillar att krångla till saker samtidigt som det gäller att inte göra det för mycket, säger hon.

Nyheter · Publicerad 12:00, 10 okt 2018

Det har gått drygt ett och ett halvt år sedan Jennie Abrahamson släppte sitt femte album »Reverseries«. Ett album som hyllades av kritikerna, fick toppbetyg och öppnade upp för indiepopmusikern från Sävar att ytterligare nå ut till en allt bredare publik.

När Umeå tidning når henne på telefon är hon på väg genom Stockholms gator och »ner i grottan«, som hon uttrycker det, för att fortsätta förberedelserna inför den kommande höstturnén.

I replokalen, där hon spenderat »lyxigt« med tid, har hennes uppgift inte varit helt lätt. De storslagna popluftiga låtarna från plattan ska skalas ned, få en annan form och ett nytt uttryck där Jennie skapar allting själv utan band.

– Det är svårt att skala ned. Vissa låtar funkar jättebra, men ganska många kräver lite puls och bas. Det är en utmaning att försöka hitta någon slags en-kvinnas-bands-version av mig själv. Jag spelar mycket bas med fötterna och håller på med trummaskin. Det behöver inte låta exakt som på skivan men jag vill ändå få in vissa element, berättar hon.

Turnén inleds i Göteborg och går via Berlin, London och Paris innan Jennie Abrahamson ställer sig på Norrlands-
operans scen den 8 november. Lokala förband har i möjligaste mån anlitats på de nära 20 stoppen och i Umeå är det den albumaktuella singer-song-writern Mi von Ahn som gästar.

– Jag gillar henne jättemycket. Jag träffade Mi första gången när hon gick på ett musikgymnasium i Stockholm där jag brukade hoppa in som gästföreläsare. Sedan dess har vi har haft lite kontakt.

Det är nu länge sedan Jennie flyttade från Umeå, eller egentligen flyttade hon från Sävar, men till viss del känns det fortfarande som hemmaplan.

– Umeå som stad har förändrats så fruktansvärt mycket att jag har svårt att känna igen mig i själva stadskärnan. När jag åker hem är det framför allt till min stuga på fastlandet mitt emot Holmön jag söker mig. Där gillar jag att sitta och glo på träden.

Tiden efter det senaste skivsläppet har varit minst sagt intensiv. Jennie har turnerat med sitt band i Europa samtidigt som hon varvat med engagemang i Hans Eks orkestersatsning Bowie in Berlin, framträdande på Polarprisgalan och turné med Loney Dear.

Många minns också hennes inhopp som förband och duettpartner till den brittiske världsartisten Peter Gabriel under 2012. Jennie sjöng bland annat Kate Bushs del i den klassiska balladen »Don´t give up« tillsammans med Gabriel, en uppgift som inte tilldelas vem som helst.

I ett samarbete med Göteborgssymfonikerna och Malin Dahlström gjorde Jennie Abrahamson i våras en djupdykning i Kate Bush låtskatt, men hennes relation till den ikoniska sångerskan har genom åren inte varit helt okomplicerad.

​– Jag är uppvuxen med hennes musik och gillar henne jättemycket, men jag märkte tidigt i min karriär att många ville sätta hennes etikett på mig. Jag har nog inte fått en enda recension utan att Kate Bushs namn nämnts i jämförelse. Det är givetvis menat som en komplimang, men jag tycker att man lite slentrianmässigt gärna sätter den etiketten på alla tjejer som gör någon form av pop och sjunger med ljus röst.

Det intensiva arbetet med Kate Bushs musik, som krävdes för att kunna genomföra hyllningskonserterna i Göteborg, har dock gett Jennie lite nytt perspektiv på den ständiga jämförelsen med superstjärnan.

– Nu kan jag hålla med på sätt och vis. De där konserterna är dessutom bland det svåraste jag gjort och någonting som jag är väldigt stolt över.

Det har nu gått drygt tio år sedan hon solodebuterade med plattan »Lights« och Jennie, som släppt mycket av sin musik på egen hand, vittnar om en musikbransch som blivit allt tuffare och mer snårig samtidigt som möjligheterna är fler.

– Spotify har en enorm makt med de här spellistorna. Det betyder jättemycket för mindre artister att hamna på dessa listor för att få upp antalet spelningar. Det har blivit som en valuta i sig, hur många spelningar man har på Spotify, berättar hon.

Jennie beskriver strömningsjätten som ett otroligt verktyg när det gäller att nå ut, samtidigt som den är en djungel öppen för alla.

– Det är som att befinna sig på ett hav av många möjligheter, där man som artist måste hitta sin vik och försöka locka in folk i den. Lite som att »här sitter jag på min strand och spelar låtar, kom och mys en stund med mig«. Och det är väl egentligen det som hela den här höstturnén handlar om.

Umeå som stad har förändrats så fruktansvärt mycket att jag har svårt att känna igen mig i själva stadskärnan. När jag åker hem är det framför allt till min stuga på fastlandet mitt emot Holmön jag söker mig. Där gillar jag att sitta och glo på träden.

Jennie Abrahamson

Orring: »Vi får lov att tacka för oss«

Umeå tidning läggs ned. Det beslutades förra veckan. – Jag tycker att vi som jobbat med det här projektet kan känna stolhet över vad vi åstadkommit, säger Erik Orring,...