Umeå-16°Molnigt

Umeå Tidning

Unikt att få träna på Nus

I måndags larmades räddningstjänsten i Umeå om flera anlagda bränder på Nus.
Den här gången var det dock inte på riktigt, utan det var startskottet för två veckors övning.

Nyheter · Publicerad 07:05, 16 maj 2018

Det har varit snabba ryck för Umeå kommuns räddningstjänst att styra upp övningsveckorna. Det var först förra veckan som de fick klartecken för att arrangera övningar i byggnaderna 9A och 9B på Norrlands universitetssjukhus. Det är den gamla lasarettsbyggnaden som ska rivas och räddningstjänsten har tidigare ansökt om att öva där innan det sker.

Alexander Lindström är samordnare för intern övningsverksamhet inom räddningstjänsten. Han berättar att under den här veckan kommer all schemalagd personal vara med, totalt rör det sig om cirka 50 personer. Första veckan kommer insatsövningar att ske.

– Då kör vi en insats i realtid. Vi försöker göra ett scenario som är realistiskt, säger han.

Personalen kommer att få ett inringt larm som handlar om flera anlagda bränder i byggnad.

– Vi får inte mer information än så oftast. När personalen kommer fram ska de analysera situationen och ta beslut efter det.

När räddningstjänsten anländer till Nus kommer en avdelning vara rökfylld och en person uppges vara kvar i lokalerna. Att de får möjlighet att träna i så stora lokaler som är okända är unikt och väldigt nyttigt, menar Alexander Lindström.

Varför är det viktigt att träna i sjukhusmiljö?

– Det är ett högriskobjekt till att börja med. Det är en väldigt känslig och samhällsviktigt funktion där utsatta personer finns. Beroende på vilken avdelning så kan det handla om människor som inte tar sig därifrån för egen maskin. Det är många aspekter som gör det till en speciell miljö, säger han.

För att vara så väl förberedda som möjligt på olika tänkbara scenarion så sker en kontinuerlig övningsverksamhet. Men just händelser som de iscensatta anlagda bränderna på Nus är extra svåra att förutse behoven för. Förhoppningen är att övningarna ska leda till givande diskussioner om hur arbetet har gått tillväga och hur det möjligen kan förbättras.

– Om det här händer i verkligheten då märks skillnaden om vi har övat. I verkligheten har vi bara en chans till beslut. Rätt beslut kan vinna mycket tid, ett felaktigt kan vara förödande.

Brandövning

Under vecka 20 och 21 kommer Umeå kommuns brandförsvar att genomföra ett antal rökdykningsövningar i byggnad 9A och 9B på Norrlands universitetssjukhus.

Vecka 20 handlar det om insatsövningar, vecka 21 om mindre praktiska moment samt att testa ny utrustning.

Totalt kommer omkring 50 i räddningstjänstens personal att delta per vecka.

Orring: »Vi får lov att tacka för oss«

Umeå tidning läggs ned. Det beslutades förra veckan. – Jag tycker att vi som jobbat med det här projektet kan känna stolhet över vad vi åstadkommit, säger Erik Orring,...