Umeå-7°Molnigt

Umeå Tidning

»Det är välkommet med statliga pengar, men är fortfarande ett väldigt stort gap till den reela kostnaden«, säger Lotta Folkesson, ordförande för LRF Västerbotten. Foto: Jenny Rehman

Tuffa tider på grund av torka

Västerbottens lantbrukare har haft en betydligt lägre skörd än förväntat. Torkan är boven.
Trots stöd från staten väntas ett förlustår, enligt Lotta Folkesson, ordförande för LRF Västerbotten.

Nyheter · Publicerad 07:00, 08 aug 2018

Förra veckan presenterade regeringen ett nationellt åtgärdspaket på drygt 1,2 miljarder kronor som stöd till lantbrukare som drabbats av vårens och sommaren torka. Pengarna ska framför allt täcka upp för foderbrist och inkomstbortfall.

Lotta Folkesson, ordförande för LRF Västerbotten, välkomnar det ekonomiska stödet. Men det är inte tillräckligt, menar hon.

– Uppskattningsvis är förlusten på 10 miljarder kronor, man skjuter till 1,2 miljarder. Pengarna är välkomna, men vill man göra en insats för att rädda svenskt lantbruk måste man diskutera fler åtgärder, säger hon.

Hon berättar att torkan har gjort att den första skörden i länet är betydligt lägre än väntat.

– Det handlar om en spännvidd på 30–50 procents förlust på första skörden.

Hur utfallet blir efter den andra skörden vet de inte än. Vissa lantbrukare i länet har kört igång med den, medan andra väntar för att se om växtligheten kan komma igång tack vare regn.

Lotta Folkesson menar att torkan drabbar alla, men de som står med stor djurbesättning har det extra tufft. Många väljer att slakta, men slaktköerna är långa redan i dag.

– De långa slaktköerna innebär att om jag på gårdsnivå ser att fodret inte räcker och väljer att ta bort exempelvis tio lågproducerande djur får jag skicka dem först i januari om jag ringer nu.

Förutom att de statliga pengarna välkomnas berättar Lotta Folkesson att det stöd som bland annat konsumenter och butiker gett under torkan är mycket värt.

– Det är ovärderligt att styra om till så mycket svenskt som möjligt. I så här tuffa tider behöver vi visa hur väl vi vill att vi ska ha kvar vår egen livsmedelsproduktion. Det är väldigt uppskattat.

Orring: »Vi får lov att tacka för oss«

Umeå tidning läggs ned. Det beslutades förra veckan. – Jag tycker att vi som jobbat med det här projektet kan känna stolhet över vad vi åstadkommit, säger Erik Orring,...