Umeå-4°Molnigt

Umeå Tidning

När Umeå tidning besökte Umeås brottningsklubb i början av förra året lyfte Oskar Månsson klubbkompisen Viktor Terävä. Conny Tärnklev coachade. Foto: Elisabeth Glaas/arkiv

Tävling som fortsätter växa

Den 19–21 oktober är det återigen dags för Norrländska elitbrottningarna på Umeå energi arena.
– De som inte sett brottning på nära håll tidigare har nu ett gyllene tillfälle, säger Samuel Eriksson, från arrangerande klubben Umeå brottning.

Nyheter · Publicerad 12:00, 17 okt 2018

Norrländska elitbrottningarna är norra Sveriges största brottningstävling, som förra året lockade 380 brottare från fyra länder. I år väntas brottare från minst fem länder: Sverige, Finland, Ryssland, Estland och Litauen. Eventuellt kommer även några från Norge.

– Det här är faktiskt en av Nordens största tävlingar och den är lite unik på så vis att deltagarna är alltifrån de allra minsta och helt nya till seniorer och elit, säger Samuel Eriksson.

Tidigare flyttades tävlingen runt bland de norra distrikten, men de senaste fyra, fem åren är det Umeå brottning som fått stå som ständig arrangör.

– Övriga distrikt tyckte att vi gjorde det så bra eftersom vi lyckats attrahera brottare från fler länder. Därför har tävligen parkerats här i Umeå.

Det tidigare relativt tunna sparringunderlaget har man löst genom att först göra Norrlandstävlingen nationell och sedan internationell.

– Tävlingen är årets höjdpunkt för oss. Alla får vara med och hjälpas åt, alla har en plats och en roll. Det är mycket jobb, men väldigt bra för lagsammanhållningen. Vi har mellan fem och tio erfarna tävlingsbrottare och det är framför allt för dom som det känns kul att kunna erbjuda en tävling på hemmaplan. Det är väldigt tunt med sparring i trakterna runt Umeå, säger han.

Orring: »Vi får lov att tacka för oss«

Umeå tidning läggs ned. Det beslutades förra veckan. – Jag tycker att vi som jobbat med det här projektet kan känna stolhet över vad vi åstadkommit, säger Erik Orring,...