Umeå-4°Molnigt

Umeå Tidning

​I flera år drömde Ewa om att starta upp någonting i hemmet. Nu är Levagård verklighet. ​

"Vi kan vara lite ambassadörer för varandra"

– Det är jätteviktigt för oss som verkar här i bygden att samverka för att kunna synliggöra att vi finns, säger Ewa Lindgren som sedan fyra år tillbaka driver Leva gård sommarkafé och gårdsbutik i Östra Spöland.

Nyheter · Publicerad 07:00, 27 jun 2018

Ewa Lindgren har bott på gården i Östra Spöland sedan 1980 och brinner för hållbarhet och närproducerad mat. I samband med att det den barnklädesbutik som hon drev i Vännäs gick sämre valde hon för fyra år sedan att satsa på gårdsbutik. Förutom naturbeteskött från den egna gården och fläsk från närliggande gårdar har hon ett noggrant utvalt utbud av diverse lokalt producerade varor. I butiken finns alltifrån miljövänlig såpa från Västerbotten till hantverksmässigt tillverkade ostar och marmelader. Gården är ekologisk och kravmärkt och i kaféet säljs även bakverk av ekologiska och närproducerade råvaror samt de barnkläder syr själv under vinterhalvåret.

– Jag försöker plocka upp det som är lokalt och vill att det ska finnas något för alla, säger hon.

Samarbetet med andra gårdsbutiker och lokala producenter har gjort att hon nu har ett brett utbud i både kaféet och butiken. I takt med att sortimentet ökat har också tillströmningen av kunder tilltagit.

– Vi som håller på i liten skala hjälps åt för att få ut produkterna. Vi ser också till att lotsa varandra i de frågeställningar som kan uppstå, berättar Ewa, som är en av de cirka 16 småföretagare som ingår i gruppen Lokalt och nära i Vännäs kommun.

– Alla har sina specifika områden som de är duktiga på och vi kan vara lite ambassadörer för varandra. Vi vill ju visa vad vi har här i bygden.

När det gäller kött ser hon sig själv som en kunskapsspridare.

– Jag har säkert lycktas omvända många om varför de ska äta svenskt kött. Jag vill gärna se att barnfamiljer väljer bra kött även om det kostar mer, att man hellre inte köper så ofta. Det tror jag på, säger hon.

Orring: »Vi får lov att tacka för oss«

Umeå tidning läggs ned. Det beslutades förra veckan. – Jag tycker att vi som jobbat med det här projektet kan känna stolhet över vad vi åstadkommit, säger Erik Orring,...