Umeå-4°Molnigt

Umeå Tidning

Protester genomförs i hela Europa. Foto: Arkiv

Protest mot utvisning av asylsökande

I veckan kommer protester mot deportationer av asylsökande till Afghanistan att genomföras i flera svenska städer och runt om i hela Europa.
I Umeå planeras en ljusmanifestation den 8 oktober.

Nyheter · Publicerad 07:00, 03 okt 2018

EU:s och Sveriges återtagandeavtal med Afghanistan väntas förnyas nu i oktober och i samband med detta genomförs en mängd manifestationer på en rad olika platser runt om i Europa under den 4–8 oktober. I Sverige deltar drygt 15 städer i protester mot utvisning av asylsökande till Afghanistan och i Umeå kommer bland annat en ljusmanifestation att genomföras med organisationen Ung i Sverige som arrangör.

Susanne Hoffman är presstalesperson för Ung i Sverige, Umeå, och själv engagerad i gruppen Vi står inte ut.

– Det är jättemånga ungdomar som mår dåligt. De har varit här i tre år och väntar fortfarande på besked, säger hon.

Enligt Hoffman har man sökt polistillstånd för de tre dagar som är aktuella, men den stora protesten som planeras är en ljusmanifestation i centrala Umeå den 8 oktober.

– Vi hoppas kunna gå med facklor. Facklor drar uppmärksamhet till sig och även om det kanske är ljust ute så symboliserar de att man brinner för någonting, säger hon.

Samling ska ske vid Väven klockan 18 och manifestationen avslutas med tal och musik på Rådhustorget en timme senare.

– Vi ordnade en tyst demonstration för två år sedan och då kom det cirka 500–600 personer. Umeå är en jättebra stad, det är många som engagerar sig, säger Susanne Hoffman.

Orring: »Vi får lov att tacka för oss«

Umeå tidning läggs ned. Det beslutades förra veckan. – Jag tycker att vi som jobbat med det här projektet kan känna stolhet över vad vi åstadkommit, säger Erik Orring,...