Umeå-4°Molnigt

Umeå Tidning

Premiär för två nya restauranger på stan

Under oktobers första vecka öppnade två nya restauranger i Umeå: Elektra och Harlequin by Hunger och törst.
Båda med intentionen att vara ett ställe för alla.

Nyheter · Publicerad 07:10, 10 okt 2018

Jösta Nordin låser upp glasdörrarna i Norrlandsoperans entré. En bit in till höger ligger bistron. Han berättar hur där bland annat ska serveras soppa, småheter och smörgåstårta. Vi tar oss vidare in till matsalen som följs av baren, som kommer att ha en pubmeny. Restaurangen Elektra består av dessa tre delar, som ibland har sina egna öppettider. Jösta, som är vd, förklarar att samtliga delar ska vara folkliga. Det är något även »huset«, det vill säga Norrlandsoperan, arbetar intensivt för. Ledordet för restaurangen är från barn till opera.

– Det arrangeras mycket familjeföreställningar i huset, vi kommer att ha dryck, fika och mat som passar barnen, säger Jösta.

Att Elektra ska samverka med operan kommer att vara tydligt. Till exempel kommer det ordnas med pausservering och en del av matsalens meny kommer att inspireras av föreställningar som sätts upp i huset. När det gäller maten så kommer den bestå av mer grönt.

– Vi kommer att dra ner på det animaliska proteinet. Många strävar efter det nu, vi måste göra det. Det går inte att fortsätta som vi har gjort, säger han.

Ett par kvarter ifrån ligger Harlequin by Hunger och törst. Till skillnad från Elektra har den varit öppen ett par dagar när Umeå tidning hälsar på.

– Det har varit superbra, jättenöjda gäster som känt sig hemma och bekväma, säger Jörgen Engdahl, ägare.

Han berättar att Harlequin är ett komplement till Hunger och törst, ja, till hela Umeås utbud.

– Det är en stökig mat- och vinbar. Det ska kännas som om du kommer hem till någon skön person med skön stil.

Det kommer att vara öppet sju dagar i veckan med bland annat brunch under helgen. Lunchen består av två rätter och tanken är att den ska få ta lite mer tid.

– Vi rullar med samma personal som på Hunger och törst. Här blir det mer casual. Du kan komma in och ta en förrätt eller sju, dricka en god must från Normandie, stanna länge eller bara 20 minuter. Det ska vara tillgängligt. Alla ska känna sig välkomna.

Orring: »Vi får lov att tacka för oss«

Umeå tidning läggs ned. Det beslutades förra veckan. – Jag tycker att vi som jobbat med det här projektet kan känna stolhet över vad vi åstadkommit, säger Erik Orring,...