Umeå-17°Molnigt

Umeå Tidning

Öppenheten är spelfesten Nordskens styrka

Större än någonsin visar Nordsken att det här är en spelfestival som kämpar för gemenskap.
Det är en lekfull, nördig och imponerande brokig festival som samlar allt från Star Wars och Overwatch till rollspel och feminism i spelvärlden.

Nyheter · Publicerad 12:00, 16 maj 2018

För åttonde gången arrangerades Nordsken i Skellefteå den gångna helgen. En festival inriktad på spelkultur som sedan sin första omgång vuxit sig allt större, och i den här upplagan flyttat in i stora Skellefteå Kraft Arena. Och det är faktiskt imponerande. Ishallen har blivit en labyrint av utställare och försäljare där du kan möta såväl Storm Troopers från Stjärnornas krig som Batman eller en sovande gigantisk drake. Om du sett en film där någon besöker en nördfestival för att kolla in serietidningar eller lajvande orcher så vet du vad det handlar om.

Nordsken 2018 lyckas fylla tre dagar med ett smockat schema av allt så att det ska tilltala alla. Självklart handlar det mesta om spel. I en stor hall hänger många, de allra flesta, ungdomar för att spela dataspel tillsammans och turneringen i Overwatch lockar självklart många. Men här finns så mycket mer än just det där dataspelandet en kanske tänker på när det pratas spelkultur.

En del av utrymmet har vigts åt retrospelande. För en som växte upp när arkadspel och flipper var det som fanns att välja på i spelväg är arkadhallen en sann fröjd. Rummet fylls helt av en vägg med 28 flipperspel där gamla favoriter delar plats med nyheter som Guardians of the Galaxy. Men här står också ett gäng arkadspel där skenet från ett gammalt Galaxian som först släpptes 1979 lockar mig till sig likt en nattfjäril dras till en lampa. Att alla spel är gratis att spela är inte bara lyxigt det visar också på hela festivalens inkluderande ambitioner.

Medan jag står där och nöter Galaxian sitter andra och testar brädspel i Äventyrshallen där också figur- och rollspel har sina givna platser. På stora scenen viks hela torsdagskvällen åt Västerbottens amatörfilmfestival och som avslutning är det svenskt kval i utklädningstävlingen Eurocosplay där vinnaren Emma Charlotta som Elsa från filmen »Frost« får representera Sverige på den stora cosplayfinalen i London. På Kreativa scenen diskuteras det allt från vem som har rätten att kalla sig konstnär till framtidens underhållning och steampunk där författaren Lupina Ojala förklarar att det är som cosplay fast för gamlingar. Den här bredden visar inte bara spelkulturens bredd det är också ett tecken på festivalens öppna och tillåtande attityd.

Just öppenheten är festivalens absoluta styrka. Inga uttryck inom spelvärlden, eller fantastiken för den delen, är tabu. Bredden på aktiviteter ger inte bara ett gediget intryck det gör också att Nordsken känns välkomnande. Att inkludera legobyggande, teater och film i ett redan brokigt utbud gör att festivalen samlar många uttryck av skapande under ett och samma paraply.

Vad som lyfts till diskussion och uppvisningen av spelvärldens, eller snarare nördvärldens, alla uttryck är unikt. Att det till exempel öppet pratas om både feminism och mobbning i spelvärlden visar att det här är ett ställe där alla ska känna att de har en plats. Det blir en slags samlande punkt där det nördiga plötsligt känns som någonting allmänt och det är inte alls förvånande att många av festivalens besökare säger att det känns som att komma hem.

I stället för att helt inrikta sig på försäljning eller grotta ned sig alltför djupt i något specifikt blir det en tillställning där alla som har spel som yrke, hobby eller tidsfördriv är välkomna. Just den känslan. Att människor, på lika villkor, är här tillsammans skapar en gemenskap som är svåröverträffad.

Att en festival med ett sådant specifikt tema kan öppna upp för allmänheten och inte bara bli en introvert angelägenhet för de redan frälsta är såklart lyckat. Och en stabil grund att stå på för en festival som med den äran vuxit till en av Nordens största speltillställningar.

Det blir en slags samlande punkt där det nördiga plötsligt känns som någonting allmänt

Orring: »Vi får lov att tacka för oss«

Umeå tidning läggs ned. Det beslutades förra veckan. – Jag tycker att vi som jobbat med det här projektet kan känna stolhet över vad vi åstadkommit, säger Erik Orring,...