Umeå-17°Molnigt

Umeå Tidning

Oklart hur Umeå ska styras

Socialdemokraterna tappar fyra mandat i Umeå kommun medan Centerpartiet kniper ytterligare tre, visar det preliminära valresultatet.
Vilka som kommer vara med och styra Umeå kommande fyra år återstår nu att se.

Nyheter · Publicerad 07:00, 12 sep 2018

Mattias Larsson, gruppledare för Centerpartiet Umeå, är glad när Umeå tidning talar med honom dagen efter valet. Om valnattsresultatet står sig ökar de från fyra till sju mandat i Umeås kommunfullmäktige.

– Klart att det känns jätteroligt att vi går framåt, för det ligger ju precis lika mycket slit bakom en framgång som en motgång. Jag tror våra frågor vi försökt lyfta fram i varrörelsen om till exempel ett humanistiskt samhälle och Norrbotniabans sträckning förbi Sävar påverkat, säger Larsson.

Vänsterpartiet gick också framåt i årets kommunval och ökade från nio mandat till elva. Ulrika Edman, gruppledare för Vänsterpartiet i Umeå, hoppas att det ska öppna för att andra partier ska vilja samarbeta med dem.

– Vi går inte till val som en blåslampa för jämställdhet, utan vi vill vara med och styra. Valet visar tydligt att Umeå är en röd stad och nu har vi en chans att visa vägen för övriga landet att Vänsterpartiet och Socialdemokraterna kan samarbeta. Vi står där med utsträckt hand, säger Edman.

Socialdemokraterna backade mest i Umeå kommun och går från 24 till 20 mandat i fullmäktige. Gruppledaren och nuvarande kommunalråd Hans Lindberg konstaterar att partiet tappar väljare överallt i länet.

– Vi kommer gå igenom tappet i lugn och ro, säger Lindberg.

Vad vaknade du med för känsla i dag (dagen efter valet, reds anm.)?

– När jag vaknade i morse tänkte jag på hur vi kan styra i kommunen. Den diskussionen ska vi nu föra med andra partier och så får vi se hur och med vilka vi kan samarbeta med, säger Hans Lindberg.

Om valnattsresultatet står sig får Socialdemokraterna och Miljöpartiet, som styrt den senaste mandatperioden, tillsammans 24 mandat medan Alliansen får totalt 25 mandat.

– Nu när vi i Alliansen är större får vi se vad Socialdemokraterna kommer med för schackdrag. Det är ganska rörigt i Umeå då vi är nio partier representerade här, den här veckan brukar vara en vecka av telefonsamtal, säger Mattias Larsson (C).

Enligt valnattsresultatet får Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna även varsitt ytterligare mandat i Umeå kommun. I dag, onsdag, presenteras ett nytt, uppdaterat preliminärt valresultat.

Resultat i Umeås kommunval

S: 30,4 % (-6,5 %)

M: 17,3 % (+1 %)

V: 16,2 % (+3,2 %)

C: 9,9 % (+4,1 %)

L: 5,8 % (-0,3 %)

MP: 5,4 % (-1,9 %)

SD: 5,3 % (+2,1 %)

KD: 3,8 % (-0,1 %)

AP: 3,6 % (+0,9 %)

FI: 2,1 % (-1,8 %)

Förändring från förra valet inom parantes. I dag, onsdag, presenteras ett uppdaterat preliminärt valresultat på Valmyndighetens hemsida.

Orring: »Vi får lov att tacka för oss«

Umeå tidning läggs ned. Det beslutades förra veckan. – Jag tycker att vi som jobbat med det här projektet kan känna stolhet över vad vi åstadkommit, säger Erik Orring,...