Umeå-4°Molnigt

Umeå Tidning

Klassiska barnböcker får nytt liv hos Umeåförlag

När E.B. Whites välkända barnbokstrio nu ges ut i samlad form på svenska är det Umeå- förlaget Atrium som står bakom.
Förläggaren och illustratören Jenny Berggren har skapat nya färgbilder och även fångat upp förlorade kapitel i böckerna.

Nyheter · Publicerad 12:00, 03 okt 2018

De allra flesta känner till berättelsen om grisen Wilbur som får hjälp av en klok spindel när han riskerar att bli julskinka på bondgården där han bor. Den amerikanska författaren E.B. White skrev »Min vän Charlotte« 1952, en bok som året därpå utkom i svensk översättning och som i dagsläget räknas till en av tidernas mest sålda barnböcker. Atrium förlag i Umeå har nu valt att lyfta fram E.B. Whites tre barnböcker, där även »Stuart Little« och »Svanens trumpet« ingår, i en samlad utgivning på svenska.

– Alla tre böckerna handlar om djur och det är väldigt realistiskt beskrivet fast med vissa magiska inslag. Gemensamma teman är utanförskap, frihetslängtan och mod att göra jobbiga saker. Och vänskap förstås, det kanske är det mest framträdande temat, säger Jenny Berggren, som driver Atrium förlag och är den som illustrerat nyutgåvorna med nya färgbilder.

Blyertsskisserna till omslagen sitter inramade på väggen i hennes arbetsrum på Kreativt kollektiv, Öst på stan, och hon väntar på att få tillbaka de färglagda originalen från tryckeriet. Mellan den 16 oktober och 10 november kommer nämligen samtliga bilder från alla tre böcker att ställas ut på Bokcafé Pilgatan. Bilderna är gjorda i en blandteknik av blyerts och akvarell med sparsamma inslag av färgpenna och gouache.

– Jag älskar att teckna djur, det är roligt att arbeta med deras uttryck. Eftersom tonen i böckerna är väldigt realistisk, även när de gäller de magiska inslagen som beskrivs som väldigt rimliga, så har jag försökt tänka på det och göra bilder som passar, berättar Jenny, som i våras tilldelades ett stipendium av den amerikanska ambassaden för att färdigställa bilderna till »Stuart Little«.

Som illustratör vill Jenny gärna underlätta läsningen för barn och visa i bild saker som kan vara svåra att förstå bara genom en beskrivning. Särskilt eftersom böckerna mer eller mindre har ett halvt sekel på nacken.

– Det står exempelvis att Stuart Little liftar på slaget på en mans byxor, det kan vara en sådan sak som är svår att förstå och då vill jag visa just det.

Umeåförlaget har också upptäckt att det i äldre svenska utgivningar saknas ett kapitel, både i »Min vän Charlotte« och i »Stuart Little«, något som man nu ändrat på.

– Vi har velat göra böckerna kompletta. Det står inget konstigt i de kapitlen som varit kapade, jag tror bara att man velat göra böckerna kortare, säger Jenny Berggren.

E. B. White

Elwyn Brooks »E. B.« White (1899–1985) föddes i New York och blev en ledande amerikansk essäist, poet och författare. Han skrev endast tre barnböcker – Stuart Little (1945), Min vän Charlotte (1952), Stuart Little och Svanens Trumpet (1970). Böckerna tillhör de mest kända barnböckerna i USA och har filmatiserats flera gånger. De anses även vara utmärkta för högläsning.

Orring: »Vi får lov att tacka för oss«

Umeå tidning läggs ned. Det beslutades förra veckan. – Jag tycker att vi som jobbat med det här projektet kan känna stolhet över vad vi åstadkommit, säger Erik Orring,...