Umeå-17°Molnigt

Umeå Tidning

Jurist vill öka kunskap om grooming

I veckan hålls en föreläsning om sexuella övergrepp på nätet för skolpersonal i Umeå.
– Det är viktigt att som vuxen sätta sig in i det här, säger juristen Ulrika Rogland som är expert på grooming.

Nyheter · Publicerad 07:10, 12 sep 2018

Ulrika Rogland var tidigare åklagare och ledde bland annat åtalet mot den så kallade Alexandramannen, som dömdes till tio års fängelse för sexbrott mot flickor han kontaktat via nätet. Numera driver hon en egen advokatbyrå som är specialiserade på brott mot barn.

På fredag befinner hon sig i Umeå tillsammans med stiftelsen Aktiv skola för att föreläsa för skolpersonal om grooming, alltså när vuxna kontaktar barn på internet i syfte att utnyttja dem sexuellt. Detta är ett växande problem säger Rogland, men svårt att upptäcka eftersom barn sällan berättar om att de blivit utsatta.

– Övergrepp på nätet är minst lika grova som i verkligheten. Förövarna får barnen de kontaktat att göra olika saker med sig själva inför kamera, till exempel penetrera sig med olika saker. Barnen bär med sig övergreppen och mår jättedåligt, säger Ulrika Rogland.

Hon berättar att förövarna rör sig på alla ställen på nätet där det finns barn, såsom sociala medier, spelsidor och chattforum. Därför är det viktigt att man som vuxen anhörig sätter upp förhållningsregler för barn, som att man som barn aldrig ska lämna uppgifter om sig själv på internet och prata med någon närstående om vad som händer på internet. Förhållningsregler är också viktiga att ha även inom skolan, menar Rogland.

– Barn är inne på internet även på skolan. Om man är på utflykt med skolan skulle man inte släppa ut de hur som helst, men man behöver också förhållningsregler på nätet.

Det absolut viktigaste man kan göra som vuxen som har eller arbetar med barn för att skydda dem mot grooming är att sätta sig in i komplexiteten kring brottet, påpekar Ulrika Rogland.

– De som har blivit utsatta för det här berättar sällan om det. Om man märker en förändring i barnets beteende ska man vara särskilt uppmärksam och ihärdig. Man får inte skuldbelägga barn, utan lyssna på dem och stötta.

Grooming

Grooming innebär att någon tar kontakt med barn under 15 år för att längre fram begå sexuella övergrepp, antingen via fysiska möten eller via tekniska hjälpmedel som exempelvis ett chattforum. Grooming är sedan juli 2009 straffbart.

Källa: Polisen

Råd till till föräldrar

  • Prata med barnet om vad de sett och gjort på internet.
  • Besök webbplatser som ditt barn använder.
  • Diskutera de risker som finns, exempelvis att det finns vuxna som söker kontakt med barn och unga i sexuellt syfte.
  • Diskutera vad barnet publicerar på nätet, prata om vikten att inte skicka bilder till okända eller visa upp sig i webbkamera.
  • Om du misstänker att ditt barn blir utsatt, gör en polisanmälan till 114 14 så snart som möjligt.
  • Om misstanke för brott, spara meddelandehistorik och skriv även ut det på papper.

Källa: Aktiv skola

Orring: »Vi får lov att tacka för oss«

Umeå tidning läggs ned. Det beslutades förra veckan. – Jag tycker att vi som jobbat med det här projektet kan känna stolhet över vad vi åstadkommit, säger Erik Orring,...