Umeå-4°Molnigt

Umeå Tidning

Intresset för hållbarhet fick paret att starta eget

Malin Lindmark och Robin Nordin träffades första gången när de båda gick i lågstadiet. Vad de inte visste då var att de skulle bli ett par åtta år senare.
I dag är de sambos och förlovade, har två barn, en hund och två katter. Sedan i höstas har de även ett företag som de startat tillsammans.

Nyheter · Publicerad 12:00, 16 maj 2018

Det var när Robin Nordin började i Malin Lindmarks klass på Obbolaskolan i Umeå, när de båda var åtta år gamla, som de träffades första gången.

– Enligt Malins gamla dagböcker gillade hon mig inte alls de första åren. Men de säger ju att kärlek alltid börjar med bråk, säger Robin och de båda skrattar.

Året 2007 blev de ett par, sommaren 2016 fick de sitt första barn, Frej, och i april i år föddes Loke. Malin, som nu är mammaledig, menar att hon i princip lever det drömyrke hon hade när hon var liten.

– Jag ville bli dagisfröken. Det var nog det enda jag funderade över att bli när jag var riktigt liten, säger hon.

Robin däremot hade många saker han ville bli, arkitekt och fotograf var bara två av sakerna han funderade över. Han berättar att han inte hade några planer alls på att bli kock, men att han halkade in på det ändå eftersom hans pappa var restaurangchef.

– Att driva något eget är ju mer något som växt fram med åldern, säger Malin och Robin instämmer.

År 2012 åkte paret tillsammans till Australien för att jobba och resa, en vistelse som varade i nästan två år.

– Det blev så att vi jobbade på ungefär 16 olika jobb varav de flesta innebar plockning, packning och omhändertagande av frukter och bär på stora som små odlingar, säger Robin.

Under resan fick de se hur varor förpackas och skickas långa sträckor. När de sedan kom hem till Sverige igen insåg de att det finns ganska många lokala ställen här som handlar med mat.

– Det var särskilt efter vår resa som vi snöade in på det här. Den här erfarenheten är något vi tagit med oss till vårt företag, och vi är sugna på att äga en mindre farm i framtiden, berättar Malin.

Vad vill ni odla på er framtida farm?

– Det får vi se när den dagen kommer. Vi har olika visioner beroende på vilket land vi hamnar i. Och framför allt är vår vision att hjälpa befolkningen i ett u-land, det känns som att man skulle kunna göra mycket nytta i ett u-land. Men ett självhushållande grönsaksland eller ett växthus på ungefär 200 kvadratmeter är något jag drömt om länge, säger Robin.

Företaget Tack! kom till i augusti 2017 efter ungefär fem års spånande av idéer. Malin studerade miljökunskap, något som Robin sedan också började intressera sig för. Genom konceptet de utvecklat och satt som prägel på företaget, där fokus ligger på ekologiska och när- och lokalproducerade matvaror, har de kunnat kombinera sina intressen. De visste att de ville hålla på med matvaror, men hur de skulle göra det var inte självklart.

– Vi hoppade mellan flera olika idéer innan vi bestämde oss, bland annat funderade vi på att starta en matvagn eller ett kafé. Men sedan blev det slutligen matlådor, säger Robin.

Malin och Robin har både kort- och långsiktiga mål med företaget.

– Just matlådorna önskar vi kunna fylla bilen med när vi ska köra ut till varje »vischan-ställe« runt om Umeå. Jag har massor av idéer men vi försöker fokusera på en sak i taget. Vårt långsiktiga mål är att vara det mest hållbara företaget. Eller det kanske är lite kaxigt att säga så? Robin vänder sig till Malin som skakar på huvudet.

– Nej, men det tycker jag att du kan säga. Det är ju vårt mål. Sedan siktar vi också på att vara en förebild i ett hållbart företagande, säger Malin.

Med både barn, djur och eget företag kan det kanske vara svårt att få tiden att räcka till. Malin och Robin säger att det varit en prövning men låter positiva.

– Det har varit en spännande utmaning att hitta en bra balansgång och ge både familjen och företaget den uppmärksamhet de förtjänar. Men vi är på god väg att etablera en fungerande rutin, berättar Malin.

Hur tycker ni att det är att jobba tillsammans?

– Vi tycker att det går jättebra att jobba ihop och längtar tills vi båda kan jobba heltid tillsammans. Under vår resa till Australien jobbade vi tillsammans under två år, och under den tiden bodde vi även i en bil tillsammans. Det var en väldigt givande erfarenhet och visar hur starkt vårt förhållande är och vad vi klarar av, säger Robin.

Namn: Malin Lindmark och Robin Nordin.
Ålder: Malin är 27 och Robin ska fylla 27 i år.
Bor: Tomtebo, Umeå.
Familj: Två söner. Frej som är två år, och Loke som inte hunnit bli en månad.
Husdjur: Alaskan husky-hunden Elda och katterna Simba och Linus.
Intressen: De båda gillar friluftsliv och sällskapsspel. Malin gillar också yoga och odling, och för Robin blir det mycket matlagning.

Orring: »Vi får lov att tacka för oss«

Umeå tidning läggs ned. Det beslutades förra veckan. – Jag tycker att vi som jobbat med det här projektet kan känna stolhet över vad vi åstadkommit, säger Erik Orring,...