Umeå-6°Molnigt

Umeå Tidning

Intensivt men roligt när marknad ordnas i stan

På lördag drar Bondens egen marknad igång i Umeå. En av producenterna är Lena Borg, som säljer allt möjligt egenodlat ätbart.
– Det ska bli roligt, alla som kommer dit är glada, säger hon.

Nyheter · Publicerad 12:00, 08 aug 2018

Det är det artonde året som Bondens egen marknad arrangeras i Umeå. Christina Hammarström, Hushållningssällskapet, är ansvarig och hon berättar att Umeås marknad är en av de största i hela Sverige med över 30 producenter som saluför sina produkter. Liksom tidigare år säljs det bland annat grönsaker, svamp, bär och bröd. Två nyheter i år är delikatessostar från Kalvträsk och vilt från Ammarnäs.

– Vi försöker få lite variation på produkterna, men gemensamt för samtliga är att de håller hög kvalitet, säger Christina Hammarström.

En av producenterna är Lena Borg. Hon har odlat grönsaker i Vännäsby i 37 år och kom med som säljare på Bondens egen marknad för cirka fem år sedan. En bekant i Brån undrade om hon ville stå med honom och sälja blommor.

– Det var roligt och gick bra, folk köpte, säger hon.

Lena Borg tycker att det är ett bra sätt för henne att få avsättning för det hon tycker är roligt att göra.

– Vi är självförsörjande med grönsaker, men det blir över även om barnen hämtar.

När hon visar sin trädgård uppenbarar sig en bred variation av olika ätbara grönsaker, blommor och även höns som senare får gå lösa i växthusen för att städa upp och gödsla.

Intresset för odling har funnits med sedan barnsben. Hennes far- och morföräldrar hade handelsträdgårdar och hon hjälpte pappa, Sveneric Löfgren, med blomförsäljning på söndagar.

– När jag var sju–åtta år stod jag vid de gamla lasarettsbyggnaderna, de som ska rivas, i en liten kur och sålde buketter. De kostade tio kronor styck.

Men att ta över Löfgrens blommor var aldrig aktuellt. I stället utbildade hon sig till förskollärare, vilket hon arbetade som fram till pensionen i fjol. Sedan dess har tiden hon kan tillbringa i trädgården ökat. Under säsong kan hon tillbringa hela dagar där – från sju på morgonen till sent på kvällen.

– Det är tillfredsställande att se resultat, att det växer. Sedan är det ett bra sätt att avreagera sig. Det finns inget som är så bra som att gräva när man är förbannad, säger hon med ett skratt.

Nu laddar hon upp för en arbetsintensiv period. Fredagen innan Bondens egen marknad går hon oftast i säng vid 12–01-tiden för att stiga upp klockan fyra på morgonen. Allt för att hinna plocka och packa för att möta kunderna i Vänortsparken.

Bondens egen marknad

Vad: Drygt 30 producenter från gårdar i regionen säljer sina produkter, som exempelvis grönsaker, bär, frukt, kött och bröd. De ska själva ha odlat, fött upp eller förädlat det som säljs. Alla som säljer på marknaderna runt om i landet är medlemmar i riksföreningen Bondens egen marknad ideell förening. Varje lokal marknad sköter sig själv, i Umeå är det Hushållningssällskapet som arrangerar.

När: Under åtta lördagar, från 11 augusti till 29 september, arrangeras Bondens egen marknad.

Var: Vänortsparken, Umeå.

Orring: »Vi får lov att tacka för oss«

Umeå tidning läggs ned. Det beslutades förra veckan. – Jag tycker att vi som jobbat med det här projektet kan känna stolhet över vad vi åstadkommit, säger Erik Orring,...