Umeå-6°Molnigt

Umeå Tidning

Gunnar Hofverberg lät solodebuten få ta tid

I nästan hela sitt liv har musikern och journalisten Gunnar Hofverberg skrivit låtar, spelat i olika band, turnerat och levt nära musiken.
Att han släpper sin soloplatta först vid 66 års ålder är dock ingenting han upplever som särskilt märkvärdigt. Det är nu han hittat sitt sound och sin röst.
– Jag har alltid varit obrydd om min ålder och alltid varit sen. Allt jag gjort har tagit tid, säger han.

Nyheter · Publicerad 12:00, 08 jun 2018

Det gäller att ha en bra strof, berättar Gunnar Hofverberg när vi träffas på ett kafé i centrala Umeå. Att samla på strofer är någonting han hela tiden ägnar sig åt. De kan uppstå ur en känsla eller en vilja att berätta om en upplevelse.

– När jag sedan sätter mig ned med gitarren hakar själva låten på och det är otroligt lustfyllt, förklarar han.

För någon som skrivit låtar i nästan fem decennier har själva låtskrivarprocessen utkristalliserat sig på ett klart och tydligt sätt. Texten kommer oftast före melodin och den ensamma strofen kommer före texten.

– Jag tror att jag har en viss berättartalang och fascineras av mångtydiga texter, säger han.

Att hitta sin egen röst och sitt personliga sound har däremot inte varit lika självklart. Det var först när Gunnar för bara ett par år sedan satte upp en studio i hemmet han fann ett uttryck som kändes rätt.

– När jag satt själv och gjorde musik hemma hittade jag ett röstläge och ett berättande som jag gillade. Tidigare har jag varit van vid att ligga och pressa för att höras. Man gör ju det i ett rockband, konstaterar han.

På solodebuten Rust, som släpptes bara för några veckor sedan, är det känslosam och raspig americana med ett framträdande akustiskt komp som står i fokus. Soundet och låtarna har han finslipat tillsammans med Pelle Henricsson på Tonteknik i Umeå, vilket Gunnar upplevt som mycket givande liksom möjligheten att få jobba tillsammans med några av stans yngre musiker.

– Det som är speciellt med den här plattan är att jag fått jobba med unga musiker som jag beundrar. Sofia Henricsson är med och körar tillsammans med Oskar Nordenqvist. Jimmie Ågren gick in och tolkade mina låtar på slide. Utan deras medverkan vette sjutton om det blivit någon skiva, säger han.

Att solodebutera som 66-åring är ingenting som Gunnar Hofverberg tycker är särskilt konstigt. Att vara pensionär vet han inte vad det är och ägnar sig – förutom musiken – även åt att jobba som producent för SVT-programmet »Auktionssommar«. Varför ska man sluta skapa bara för att man uppnått en viss ålder, frågar han i stället.

Sedan konstaterar han lugnt att han varit sen med flera saker i livet.

– Jag blev journalist först när jag var 40 år och blev pappa igen för drygt tio år sedan.

Att ålder inte har med musik att göra tycker Gunnar också visar sig i att sonen Adrian, 11 år, lyckats få sina klasskamrater att fastna för sin pappas nya musikvideo till singeln »Painting Rust«.

– De säger att de inte kan sluta lyssna på den. Min musik är ganska tydlig, tror jag.

Videon har spelats in på Gran canaria av Umeåproducenten Owe Lingvall och är inspirerad av Gunnars möte med uteliggare och gatuartister i Köpenhamn. Iklädd clownkostym och smink agerar Gunnar själv i musikvideon.

– Det blev en väldigt bra miljö för den här låten och en sorgsen clown harmoniserade väl med texten. Jag tycker att det blev kanon, säger han.

Det som är speciellt med den här plattan är att jag fått jobba med unga musiker som jag beundrar.Gunnar Hofverberg

Gunnar Hofverberg

Ålder: 66 år
Bor: Öst på stan
Familj: Frun Erica Stensson Hofverberg, sönerna Martin och Adrian.
Lyssnar på just nu:
War on drugs, Kite,
PJ Harvey.
Tittar på: Tv-serien Peaky blinders.
Läser just nu: »Jag lyssnar mest på poddar. Jag gillar Lilla drevet, Historepodden och Det politiska spelet«.

Orring: »Vi får lov att tacka för oss«

Umeå tidning läggs ned. Det beslutades förra veckan. – Jag tycker att vi som jobbat med det här projektet kan känna stolhet över vad vi åstadkommit, säger Erik Orring,...