Umeå-6°Molnigt

Umeå Tidning

Foderkris: »En desperat situation för alla med djur«

Det råder foderkris på 4H-gården i Röbäck. Torkan har trissat upp priserna och när gården väl fick tag på hö var det dubbelt så dyrt mot för ett vanligt år. Dessutom visade det sig att kvaliteten var undermålig.

Nyheter · Publicerad 07:10, 08 aug 2018

Den extrema torkan i år har trissat upp priserna på djurfoder, något som 4H-gården i Röbäck har tvingats erfara. Jennifer Blomberg, vice ordförande i föreningen, berättar att de sökt med ljus och lykta efter en producent. När de så äntligen fann en fick de veta att priset var dubbelt så dyrt, jämfört med ett vanligt år.

– Problemet är att det inte har regnat, skörden blir liten och bönderna kan inte sälja sitt överskott. De behöver det själva. Vi har därför köpt från andra orter. Det innebär dyra fraktkostnader och högre pris på fodret.

På tisdagseftermiddagen förra veckan kom så första leveransen av totalt två. 50 stycken rundbalar med hö levererades. Dessvärre visade det sig vara en besvikelse.

– Med tanke på priset förväntar man sig god kvalitet.

Jennifer Blomberg berättar att det har slarvats med inplastningen av balarna. Det var både för tunt lager och hål i den. Vissa balar var dessutom mjuka och svampiga, vilket troligen innebär att de inte är fyllda.

– Vi har inte sprättat upp och kollat, men där plasten har spruckit upp ser det inte ut som hö utan som halm. Det är gult. Men det här ska vara skörd från i år.

På grund av att plasten inte håller tätt arbetades det hårt på 4H-gården för att få de skadade balarna under tak och presenning, endast en del av balarna kan förvaras utomhus.

Eftersom de höga priserna i sig har orsakat en ekonomisk kris för föreningen råder nu förstämning på Röbäck då de kommer att behöva börja om med jakten på nytt foder. Ännu mer pengar måste skjutas till. Pengar som inte föreningen har. Inledningsvis hoppades de att få få kontakt med säljaren av höet för att kompenseras ekonomiskt.

– Han har inte svarat oss när vi ringer utan har endast skickat lite oartiga sms. Men vi ska ge honom chansen att ta det ansvar man har som företagare. Det är mänskligt att fela, men man måste ta ansvar.

I måndags hade de dessvärre inte fått någon positiv kontakt. Huruvida de ska gå vidare juridiskt återstår att se. På grund av det dåliga fodret har 4H-gårdens medarbetare fått arbeta flera dagar för att jaga rätt på nytt hö. De har lyckats beställa den mängd de behöver från olika leverantörer runt om i landet. Priset är fortfarande dyrare än ett vanligt år, men något billigare än det dåliga fodret.

– Vi hoppas det ska komma och att kvaliteten är okej, det låter så i alla fall.

Som det ser ut i nuläget har föreningen använt sin buffert för att betala för fodret de troligen inte kommer att kunna använda. En insamling startades med hopp om att täcka utgiften, men om de inte kompenseras av säljaren behövs mycket mer pengar.

– Vi vill inte att verksamheten för barn och unga ska bli lidande och vi hoppas att det finns folk som vill hjälpa till.

Jennifer Blomberg förklarar att föreningen strävar efter att hålla så låga omkostnader de kan för att möjliggöra för att alla oavsett ekonomisk situation ska kunna delta.

– Det här är en samlingsplats, det är jätteviktigt att den finns. Vi tror att det är av stor betydelse att barn från stan får träffa djur och uppleva naturen.

Ridläraren Alexandra Boström oroar sig också för hur de ska lösa foderkrisen. I värsta fall måste verksamheten minskas, vilket hon tycker känns oerhört tråkigt. Bara i våras valde de att utveckla verksamheten för att kunna ta emot fler barn och unga. Då köptes fyra nya hästar in och de har lånat en.

– Att dra ner är verkligen inte vad vi vill, säger hon.

– Det är en desperat situation för alla med djur. Vi hoppas så klart att det är övergående och att det bara är det här året som det är svårt med foder. Det skulle behövas väldigt bra skördar, men det finns en risk att det blir så här nästa år, säger Jennifer Blomberg.

Uppstår samma situation nästa år befarar hon att de måste höja deltagarpriserna, något som går stick i stäv mot grunden i deras arbete.

– Det går inte. Vi bedriver verksamheten för barn för den goda sakens skull. Men vi måste hitta nya intäkter. På sikt kan det bli att vi måste dra ner. Det kan bli så att vi måste stänga ner helt för foderkostnaderna klarar vi inte på egen hand.

4H-gården på röbäck

Röbäcks 4H-gård etablerades 1985. Gården arrenderas av Umeå kommun.

På gården bedrivs bland annat av häst- och djurverksamhet som främst är för barn och unga upp till 25 år.

Ett syfte med gården är att ge barn och unga en relation till djur, odling och natur.

4H-gården på Röbäck har cirka 450 medlemmar. Under terminerna har barnverksamheten omkring 150 ridande per vecka.

Den här sommaren har 20 läger anordnats. Per sommar deltar 200–300 barn i lägerverksamheten.

I dagsläget finns det 17 hästar på gården samt grisar, kaniner och får.

Orring: »Vi får lov att tacka för oss«

Umeå tidning läggs ned. Det beslutades förra veckan. – Jag tycker att vi som jobbat med det här projektet kan känna stolhet över vad vi åstadkommit, säger Erik Orring,...