Umeå-17°Molnigt

Umeå Tidning

Fantasifull tekniktävling

För att uppmuntra elever att lösa problem och inspirera till idé- rikedom och kreativitet arrangerades för fjärde året i rad en tekniktävling på Umevatoriet.
En potentiell resa till Sydkorea står på spel.

Nyheter · Publicerad 15:00, 16 maj 2018

Förra veckan fylldes Umevatoriet av åttondeklassare från Hammarskolan i Vännäs och Primaskolan på Umestan då regiontävlingen i Enlightening imagination 2018 arrangerades. Koncentrationen var hög när eleverna i lag, bestående av två personer, fokuserade på den kluriga uppgiften att skapa ett redskap, en maskin eller en konstruktion som kan vara bra för miljön i framtiden. Modellen skulle också innehålla minst två rörliga delar och materialet som användes var så kallad 4D Frame – ett pedagogiskt läromedel som eleverna tidigare fått bekanta sig med i sin vanliga klassrumsmiljö.

– Det är ett väldigt bra pedagogiskt verktyg som består av en massa olika plaströr i olika längder som det sedan finns kopplingar till, förklarade
Anna-Lena Sahlman,
pedagog på Umevatoriet.

Att fantisera ihop en så bra modell som möjligt på bara en och en halv timme innebar viss tidspress, vilket bland andra Matilda Hedström och Julia Olofsson från Hammarskolan fick försöka förhålla sig till när de jobbade på att framställa en bil som skulle drivas av vindkraft.

– Det är lite stressigt. Den största utmaningen är att hinna få det klart. Risken finns att man får problem och då tvingas tänka om, förklarade Matilda.

I juryn fanns bland andra Rolf Eng, som tidigare arbetat på Tom Tits experiment i Södertälje och som lärarutbildare i teknik.

– Den här tävlingen ger en insikt i mekanik och mekanik kontra hur hållfasta saker är. Det är inte bara att sätta ihop. Det handlar om hur saker påverkar varandra. Jag brukar tipsa om att de ska tänka enkelt och starta enkelt för att sedan utveckla modellen. Det är bättre än att ha högt flygande planer som sedan inte går att genomföra, berättade han.

Tävlingen arrangerades samtidigt på åtta andra platser i Sverige och senare hålls en riksfinal i Stockholm. Om pengar beviljas från Skolverket kan vinnande lag därifrån få resa till Sydkorea och delta i den internationella tekniktävlingen. Två år i rad har denna tävling gett elever och lärare från Umeå möjlighet att resa och besöka Korea under en vecka.

Vinnare i förra veckans regionstävling i Umeå blev två lag från Hammarskolan – Alma-Li Riselius och Stella Andersson samt Axel Holmberg och Erik Johansson. De får nu skicka in en videopresentation av sitt idé och modell för vidare uttagning till riksfinalen i Stockholm.

Orring: »Vi får lov att tacka för oss«

Umeå tidning läggs ned. Det beslutades förra veckan. – Jag tycker att vi som jobbat med det här projektet kan känna stolhet över vad vi åstadkommit, säger Erik Orring,...