Umeå-4°Molnigt

Umeå Tidning

Ciderboden överraskade på SM

De åkte ner till SM i hantverkscider som glada amatörer och kom tillbaka med tre guld och ett brons för sina drycker.
Nu vill gänget bakom Ciderboden ta sitt hobbyprojekt vidare till restaurangvärlden.

Nyheter · Publicerad 07:00, 27 jun 2018

En ridresa till Bretagne blev upprinnelsen till Ciderboden, som Peter Ångman, Lars Olofsson, Pia Söderlind och Annelie Westerlind står bakom.

– Där serverades mycket fransk hantverkscider. Jag hade aldrig druckit det tidigare och tyckte det var jättegott, säger Pia Söderlind.

När hon sedan kom hem och pratade om den goda drycken med sina vänner föreslog Lars, som är ciderfantast sedan länge, att de själva skulle börja brygga cider.

– »Jag tycker inte om cider« var min reaktion, säger Peter Ångman.

Den kommentaren har Peter fått äta – eller kanske snarare dricka – upp sedan dess. För när han insåg att den franska varianten är något helt annat än de alkoläskliknande varianterna han hade i åtanke tog bryggningen fart.

Under två höstar har de knackat på hos kompisar som har äppelträd och frågat om de får plocka deras äpplen.

– Det är otroligt många i Umeå som har äppelträd som bara står orörda och sedan får de åka på återvinningen med äpplena när de trillat ner. Då har vi i stället kunnat plocka rent, gjort hantverkscider och bjudit tillbaka med det. Det är otroligt häftigt att kunna sätta en etikett på flaskan där det står att äpplena är från Holmsund eller Grubbe, säger Peter.

I vänskapskretsen har cidern blivit omtyckt, så när SM i hantverkscider skulle avgöras i år skickade Ciderboden in fyra bidrag för att få omdömen från en professionell jury. Det gick över förväntan då de belönades med ett guld i kategorin torr cider samt två guld och ett brons i kategorin smaksatt cider. Därtill fick de omdömen såsom »perfekt balans mellan syra, frukt och sötma« samt »god på alla sätt«.

– Att vi skulle få tre guld på fyra bidrag trodde vi inte, konstaterar Pia glatt.

Även om Ciderboden i fortsättningen kommer brygga främst småskaligt och mest på hobbybasis finns några satsningar planerade. Till hösten är tanken att starta ett musteri dit Umeåbor kan komma och pressa sina äpplen och förhoppningen är att de även ska kunna leverera hantverkscider till någon restaurang i framtiden.

– Först måste vi traggla oss igenom Livsmedelsverkets regler för att kunna starta företag. Men grunden blir fortfarande att vi gör det här för att det är kul – och blir gott, säger Lars.

Orring: »Vi får lov att tacka för oss«

Umeå tidning läggs ned. Det beslutades förra veckan. – Jag tycker att vi som jobbat med det här projektet kan känna stolhet över vad vi åstadkommit, säger Erik Orring,...