Umeå-17°Molnigt

Umeå Tidning

Bokcafé Pilgatan firar 10 år av möten och folkbildning

Första gången Bokcafé Pilgatan anordnade en föreläsning ringlade kön lång längs gatan.
Tio år har gått sedan dess och på lördag firar bokhandeln jubileet med ett maxat program.

Nyheter · Publicerad 12:10, 16 maj 2018

– Vi har inte satt någon tidsram, utan gör det så länge det känns roligt. Vi gör det här för att vi brinner för folkbildning och bokens ställning i samhället, säger Annika Edlund.

Tillsammans med åtta personer, som bildat ett kooperativ, slog hon upp dörren för Bokcafé Pilgatan i februari 2008. Förutom en bokhandel med »norrländsk blick, kvinnors utsikt och barnperspektiv«, som det står i kooperativets stadgar, var avsikten att skapa en träffpunkt för författare och läsare. Det har de också gjort, genom regelbundna ordcaféer och andra programpunkter.

Personen som skapade publikanstormningen vid den första föreläsningen för tio år sedan var litteraturvetaren Lena Kjersén Edman. När bokkaféet ska fira sitt tioårsjubileum nu på lördag är det passande nog samma Lena som inleder det digra programmet med en frukost på temat »Tio böcker som förändrade mitt liv«.

– Sedan kommer Anna-Clara Tidholm läsa »Knacka på« vid tre tillfällen, det blir prova på-tango med Folke Rubin, serieworkshop med Annelie Furmark, musik, poesi och så avslutas dagen med Kraja. Vi försöker maxa programmet för att vi vill visa att »det här står vi för«, berättar Annika.

På kvällen fortsätter firandet med ett program på Studion.

Hur framtiden för Bokcafé Pilgatan ser ut är som för det mesta annat något man bara kan spekulera i, men Annika känner sig hoppfull. Dels för att de rekryterat tre yngre personer till kooperativet, dels för att de fortfarande finns en efterfrågan på deras verksamhet.

– Vi blev faktiskt överraskade när vi öppnade att vi fyllde ett sådant tomrum. Många gillade att vi satsade på det här med ideella krafter, vi har verkligen mötts med stora famnen.

Kan du berätta om något särskilt minne du har från de gångna, tio åren?

– Vi ville starta försiktigt och inte ta några lån i början, så då tänkte vi att vi kanske kunde få författare själva att sponsra verksamheten genom att köpa bra stolar hit. Vi hörde av oss till flera författare, varav Elsie Johansson köpte den första stolen – hon tyckte det var en ära. Sune Jonsson sa samma sak och köpte den andra. Senare kände vi att vi ville få med barnperspektivet så vi mejlade en rad barnboksförfattare. Lennart Hellsing ringde upp och Barbro Lindgren skrev ett fint handskrivet brev, de använde sig inte av mejl. Det var inte så svårt att få sponsring av författarna, jag tror de också känner att vi brinner för böckerna och litteraturen.

Många gillade att vi satsade på det här med ideella krafter, vi har verkligen mötts med stora famnen

Orring: »Vi får lov att tacka för oss«

Umeå tidning läggs ned. Det beslutades förra veckan. – Jag tycker att vi som jobbat med det här projektet kan känna stolhet över vad vi åstadkommit, säger Erik Orring,...