Umeå-4°Molnigt

Umeå Tidning

Antikhandlaren som älskar mötet med människor

Att försöka fynda på auktion eller loppis har utvecklat sig till att bli ett riktigt sommarnöje för många semesterfirare.
Umeå tidning har besökt Umeåprofilen John Kelly som, efter att ha arbetat på ett livsmedelslager i 20 år, sadlade om till antikhandlare på heltid. I dag lever ett annorlunda yrkesliv där mötet med människor och saker som samlat minnen skapat ett driv som är få förunnat.
– Jag är väldigt social, rak och ärlig. Kommer jag in någonstans där det inte finns något av värde, så säger jag det. Då gäller det att inte ta illa upp, säger han.

Nyheter · Publicerad 12:10, 27 jun 2018

en vita lastbilen står parkerad utanför garaget till 1920-talsvillan på Byvägen i Obbola. Porten står öppen och vi går in för att hälsa på John Kelly, som är i full färd med att prissätta och gå igenom den senaste lasten med möbler, porslin, klockor, lampor och tavlor.

– Jag jobbar åtta dagar i veckan nu, berättar han. Hela vintern var lugn, men nu är det mer än vanligt.

Irländaren John Kelly kom till Sverige och Norrland i mitten av 1980-talet efter att ha bott länge i London, där han lärt känna svenskar. Vid ett tillfälle lämnade han Umeå och återvände till Storbritannien, men det slutade med att kompisarna saknade honom så mycket att de betalade hans flygbiljett tillbaka. Det var för tråkigt här utan honom, tyckte de.

Efter det blev han kvar och jobbade länge som lagerarbetare på Ica, ända tills för sju år sedan då han bestämde sig för att satsa på sitt stora intresse – antikviteter.

– Jag bestämde mig för att aldrig mer jobba för någon annan. Från början var det fantastiskt, men jag visste inte bättre kanske. Det är inte enkelt, ska man öppna företag måste man kunna räkna. Det bästa med det här jobbet är friheten. Friheten och alla människor jag får möta.

Det är dock inte bara kunskaper i matematik som krävs av någon som livnär sig på att köpa upp dödsbon och sälja saker som någon annan levt sina liv med. Att kliva in i ett hem som måste rivas upp är känsligt.

– Är det någon som dött går jag runt och pratar med den personen hela tiden som jag är i deras hem. Det handlar om att visa respekt. Det är den människans saker som de köpt och älskat och jag kommer kanske att hiva iväg åttio procent av det, säger han.

Förutom att kliva in med respekt tycker John Kelly att det är viktigt att vara ärlig och rak. Vissa saker kan vara väldigt fina och bra, men är ändå svåra att sälja vidare.

– Jag tittar inte så mycket på möbler i ett hem. Det är det absolut svåraste att sälja. Små lätta möbler kan fungerar men annars är det glas, keramik, ljusstakar och kristallkronor som folk är ute efter. Allt med belysning går bra.

Det händer givetvis att föremål letar sig in i John Kellys och hustrun Annikas eget hem. På en spegelbyrå i deras hall står för tillfället ett par förgyllda empireljusstakar som harmoniserar väl med en tavla av Umeåkonstnären Helge Linden. Den 12 augusti kommer finalen av SVT-programmet Antiksommar att spelas in på parets gård på Byvägen, samtidigt som Kelly kommer att ha en auktion på tomten.

– I regel brukar jag stå på bron och agera auktionsutropare, men nu ska jag bygga upp en liten scen och ställa upp rader med stolar för att de ska få ett djup i bilden. Det känns som en kul grej att SVT kommer hit, även om gräsmattan tar stryk – men både den och grannarna återhämtar sig, skrattar John.

Efter att ha haft lokaler i den gamla Sandviksteatern i Holmsund öppnade han förra året en liten antikbod intill Salteriet i Obbola och när vi förflyttar oss dit är redan ett antal kunder på plats. De lyfter på tallrikar, synar porslisfigurer och betraktar tavlorna på väggarna.

Många är ute efter att komplettera till en servis eller en uppsättning glas som de har hemma. Antikintresserade Doris Hällgren, som ibland hjälper till i kassan, är också på plats.

– Det har blivit en väldigt bra start i år. Antikboden blev så populär förra året och alla gamla kunder är tillbaka. De har väntat, berättar hon.

John Kelly kliver upp på en pall och tänder ljus i en gammal ljuskrona som hänger i taket. Att belysning är eftertraktat avspeglas även i utbudet som finns i boden. Taket är fyllt av kristallkronor och stilrena lampor från 1950- och -60-talet.

– Ibland när jag kommer hit med lastbilen öppnar jag bara upp den och låter folk gå in och kolla själva. Jag har inga som helst problem med att lita på människor, säger John.

Orring: »Vi får lov att tacka för oss«

Umeå tidning läggs ned. Det beslutades förra veckan. – Jag tycker att vi som jobbat med det här projektet kan känna stolhet över vad vi åstadkommit, säger Erik Orring,...