Umeå-17°Molnigt

Umeå Tidning

Nu är det ovanligt många barn och ungdomar som är i behov av familjehem. Barnet på bilden har inget med texten att göra. Foto: Arkiv

Akut behov av familjehem

Många barn i Umeå är i akut behov av att få komma till familjehem.
Totalt har Familjehemscentrum 25 barn och ungdomar som ska placeras innan sommaren.

Nyheter · Publicerad 10:30, 16 maj 2018

Just nu är behovet av kärleksfulla, trygga och stabila familjer stort. Normalt har Familjehemscentrum omkring tio barn som behöver komma till familjehem, nu är det 25 barn och ungdomar.

– Det är ovanligt många barn som behöver familjer just nu och om vi inte lyckas placera barnen i närheten av Umeå så måste vi tyvärr placera dem längre bort. Det betyder att det blir svårare för barnen att hålla kontakt med den biologiska familjen och med kompisar, vilket är olyckligt, säger Åsa Marklund, enhetschef på Familjehemscentrum, i ett pressmeddelande.

Familjehem tar emot ett barn eller en ungdom som av olika anledningar inte kan bo i sin biologiska familj. Det kan exempelvis handla om psykisk sjukdom, våld eller missbruk i familjen. För att bli familjehem fyller man i en intresseanmälan på Umeå kommuns hemsida, därefter utreder Familjehemscentrum familjens förutsättningar för att ta emot ett barn för en kortare eller längre period.

– Att få en ny familjemedlem kan vara utmanande, men också berikande för hela familjen. Jag vill verkligen uppmana alla som funderat på att bli familjehem att gå in på webben och göra en intresseanmälan, säger Åsa Marklund.

Orring: »Vi får lov att tacka för oss«

Umeå tidning läggs ned. Det beslutades förra veckan. – Jag tycker att vi som jobbat med det här projektet kan känna stolhet över vad vi åstadkommit, säger Erik Orring,...