Umeå-6°Molnigt

Umeå Tidning

Äventyraren Erik Sander åker Sverige runt på longboard. I dag tisdag slår han läger i Umeå för att redan imorgon ge sig av vidare söderut. Foto: Sara Lundvall

500 mil på longboard

I tisdags passerade 31-årige Erik Sander Umeå under sin Sverige-runt-resa på longboard. Förutom att samla in pengar till MS och slå ett slag för hållbarhet, vill han utmana sig själv.
– Jag göra något som jag kan vara stolt över resten av livet, säger han.

Nyheter · Publicerad 14:43, 12 jun 2018

När Erik Sander var 24 år diagnosticerades han med Multipel skleros, MS, men har hittills mått relativt bra.

– Rent fysiskt har jag klarat mig bra. Det är den mentala biten som är jobbig, att inte veta när nästa skov kommer och hur det kommer att bli. Det är många som är i samma situation och kan jag inspirera någon våga saker och utmana sig själv så är det toppen, säger han.

Erik startade sin extremt krävande resa på longboard i Smygehuk den 1 maj och har efter det färdats längs västkusten upp till Karesuando och är nu på väg tillbaka ned till Skåne för att gå i mål där han startade. Totalt handlar det om ungefär 120 dagar på longboard och över 500 mil, varav cirka 300 nu är avklarade. Han reser ensam, utan följebil, med en packning på ryggen som väger cirka 25 kilo. Att det varit ovanligt fint väder i hela landet under våren har varit både bra och dåligt för äventyraren från Stockholm.

– Värme är bättre än blåst och regn, men det är väldigt tungt att bära med sig allt vatten som jag behöver dricka när det är varmt.

Några av de främsta utmaningarna har hittills varit att leva med bara det som finns i ryggsäcken, inte veta var han kan slå upp tältet för natten och se till att köra på med longboarden minst tio timmar varje dag för att hålla schemat. Ibland har vägunderlaget också varit problematiskt med mycket grus. Samtidigt har människor längs vägen varit otroligt hjälpsamma.

– Folk är så himla snälla och öppnar upp sina hem. De bjuder på middag eller slå upp tältet på deras gräsmatta. När jag dyker upp och ser ut som jag gör med med mina stavar och min bräda förstår de att jag behöver fylla på vatten.

Förutom att dricka mycket vatten krävs enormt med energi för att klara av den fysiska påfrestningen och när Erik passerade Umeå vid lunchtid förra veckan var han ute efter att hitta en restaurang med buffé.

– Jag kan inte gå någonstans där man får en liten lunchtallrik. Jag måste äta jättemycket.

Orring: »Vi får lov att tacka för oss«

Umeå tidning läggs ned. Det beslutades förra veckan. – Jag tycker att vi som jobbat med det här projektet kan känna stolhet över vad vi åstadkommit, säger Erik Orring,...