Umeå-16°Molnigt

Umeå Tidning

Finkultur i fårhus firar fem år med festlig föreställning

Tänker du på kristallkronor, segelformade fasader och vackra salonger när du hör »operahus«?
I Häljegårds operahus är det snarare dun i taket, ett foderbord till scen och en speciell lukt som råder.
I år firar Opera i fårhuset fem år.

Mat · Publicerad 06:00, 27 jun 2018

Operatrion Divine, som sätter upp Opera i fårhuset, och Erik Johansson, som äger Häljegård, träffades genom ett nätverk de ingår i som tidigare Anders Wall-stipendiater.

– Det var Erik som sa: »Vi har ett fårhus som står tomt på sommaren, kan vi inte ha en opera där?« »Jo, det blir perfekt«, svarade jag. Vi har som mission att få ut opera till alla och då är det kul att stå på en sådan scen, berättar Gabriella Lambert-Olsson, en av operasångerskorna i Divine.

Sedan år 2014 har arrangemanget varit återkommande, vilket innebär att Opera i fårhuset firar 5-årsjubileum när den nu sätts upp 13–14 juli.

– Det blir riktigt kalasigt i år. Vi ska sjunga smöriga, italienska sånger som O sole mio, skoja med publiken, bjuda på godis och fira på olika sätt. För första gången har vi också med oss en tenor, Fredrik Strid – och det är ju något speciellt med den rösten.

Med facit i hand blev Erik Johanssons ursprungsidé om att använda det tomma fårhuset till finkultur lika lyckad som Gabriella trott.

– Det flyger omkring en massa svalor som sjunger ikapp med oss, det kommer dun flygande och de luktar lite speciellt – allt bidrar till ett levande operahus. Det finns inget stelt, tyst och svårt med det.

Hur kommer det sig att ni i Divine väljer att komma tillbaka år efter år?

– Det finns en anledning och det är publiken, de är så uppskattande. Sen älskar vi som jobbar med det här att ses, vi tar med oss barnen till Häljegård så blir det en familjehelg där alla hjälps åt.

Opera i fårhuset

Tid: 13–14 juli kl. 15

Plats: Häljegård, Holmnäs

Medverkande: Gabriella Lambert-Olsson, Karin Nybom och Caroline Gentele i Divine, Anton Eriksson, baryton, Fredrik Strid, tenor, samt Michael Engström, pianist.

Orring: »Vi får lov att tacka för oss«

Umeå tidning läggs ned. Det beslutades förra veckan. – Jag tycker att vi som jobbat med det här projektet kan känna stolhet över vad vi åstadkommit, säger Erik Orring,...