Umeå-4°Molnigt

Umeå Tidning

På fredag är det midsommarafton och det dansas runt stången på flera håll i Umeå med omnejd. Foto: arkiv

Här firas midsommar i Umeå

På fredag är det midsommarafton och på flera håll runt om i Umeå bjuds det in till firande.
På Forslunda arrangeras midsommarfirande för fjärde gången.
– Besöksantalet har ökat för varje år, berättar Inger Bäckström, verksamhetsutvecklare.

Livsstil · Publicerad 12:00, 20 jun 2018

För den som inte åker ut till någon stuga eller besöker släktingar på landet finns flera alternativ till att fira midsommar i stan. Vanliga utflyktsmål är Energicentrum i Klabböle, Gammlia och Norrbyskär. På Forslundagymnasiet i Umeå har deras relativt nystartade tradition med midsommarfirande ökat för varje år. Förra året uppskattades besökssiffran till uppemot 3 000 personer och man räknar med lika många detta år. På Forslunda satsas det på ett traditionellt firande med dans runt midsommarstången och möjlighet att binda sin egen krans att ha i håret. Barnen kan även passa på att exempelvis titta på djur, åka hölass, rida på ponnyer och pimpla.

– Vi erbjuder lite lantliv i staden och stämningen på midsommarafton brukar vara magisk. Jag brukar gå runt och titta på folk som sitter på sina filtar och är det hyfsat väder brukar många stanna länge, säger Inger Bäckström, som arbetat med förberedelserna under hela våren.

Årets program börjar klockan 11 med bindning av kransar och dansuppvisning av Björkstalaget. Därefter blir det dans kring stången under ledning av en trubadur.

– Trubaduren är fortsätter sedan att fungera som stämningshöjare och går runt och spelar på olika platser här på området, berättar Inger Bäckström, som gärna ser att man tar cykeln.

– Vi har världens bästa cykelväg hit.

Tips på midsommarfirande

Umeå Energicentrum i Klabböle. Klä midsommarstång tillsammans med alla som vill, lekar, dans och sång. Kl. 12–15.

Midsommar på Forslundagymnasiet. Traditionellt firande med dans runt stången, sång, lekar, fikaförsäljning och ponnyridning. Öppet kl. 10–15.

Lilla midsommar, Gammlia. Dans runt lilla midsommarstången, musik, gammeldags lekar vid skolhuset. Plats: Dammen, skolhuset, dansbanan.
Kl. 12–15.

Midsommar i Röbäck. Midsommarfirande i lekparken vid Coop i Röbäck. Resning av midsommarstång, musik och lekar och fikaförsäljning kl 12–15

Ljumviken, Holmsund. Traditionella sånger och dans runt midsommarstången. Start kl. 13.

Sundlingska gården, Tavelsjö. Midsommarstång reses av Björksta folkdanslag, servering, lotterier, tävlingar, tipspromenad, godisregn och underhållning av Björksta folkdanslag. Klockan 12–16.

Festplatsen, Vännäsby. Klär midsommarstång tillsammans, dans runt stången. Start kl 11.

Orring: »Vi får lov att tacka för oss«

Umeå tidning läggs ned. Det beslutades förra veckan. – Jag tycker att vi som jobbat med det här projektet kan känna stolhet över vad vi åstadkommit, säger Erik Orring,...