Umeå-4°Molnigt

Umeå Tidning

Frisören Sofia har hittat friheten utanför salongen

Frisören Sofia Ahlman tröttnade på att jobba på salong inne i stan.
Nu satsar hon på att fånga friheten som yrket kan innebära och möter kunder i hemmiljö.
– Jag blir mer kreativ när jag får klippa utan spegel och tidspress, säger hon.

Livsstil · Publicerad 14:00, 25 apr 2018

För bara några månader sedan flyttade Sofia Ahlman till ett kollektiv i Brån utanför Vännäsby, där snösmältningen och vårsolen just nu ger en föraning om hur vacker byn kommer att vara till sommaren. När Umeå tidning kommer på besök dricker hon kaffe i köket tillsammans med kunden Ulrika Johansson.

– Klippa hår kan man göra vart som helst, konstaterar Sofia, som ibland tar emot kunder i sitt eget hem, men framför allt satsar på att åka hem till människor.

Förebilden är hennes mormors väninna Judith, som för många år sedan cyklade runt i Tvärålund och gjorde hemmanent, drack kaffe och klippte folk i byn.

– Först hade jag tänkt åka runt till folk som inte själva kan ta sig till en salong, men jag har märkt att det är jättemånga som är intresserade av att man kommer hem till dem. Det kan vara människor som arbetar hemma med gård och djur eller är föräldralediga, berättar Sofia.

Efter att ha arbetat på en salong i centrala Umeå under många år vill hon nu skapa ett företag som harmoniserar mer med hennes personlighet.

– Först var detta bara en dröm jag hade, men nu blir det verklighet. Jag känner mig inte rädd längre, jag tänker att jag måste göra det jag vill.

Sofia Ahlman är utbildad ekologisk frisör och använder speciella ekologiska produkter och växtfärger. Det får även gärna vara lokala produkter och märken från Norrland. Men att vara hållbar tycker hon även handlar om att följa sitt hjärta. Om man gör något som är roligt blir det hållbart på sikt.

– Jag gillar mötet som blir med människor när man kommer hem till dem. Många tänker att folk vill åka till salong för att det är lyxigt, men ofta tycker folk att det är lyxigt att man kommer hem till dem.

Att klippa utan spegel är också någonting som Sofia uppskattar.

– Det händer något när man inte har någon spegel. Det blir helt andra energier i rummet. När man klipper sig ska det vara en skön stund och inte en timme där man sitter och bedömer sig själv.

Hon är medveten om att hon kan uppfattas som en annorlunda frisör och kanske företagsnamnet Syrran och anden också skvallrar om att hon är ensam i sitt slag.

– Det finns så himla många tokiga salongnamn. Men i Ö-vik finns en salong som heter Ödlan och brorsan och då tänkte jag att jag är ju en syster. Sedan lade jag till ett annat djur, en and. Med tiden har anden blivit en ande, det – Syrran och anden – ligger liksom mer rätt i munnen.

Orring: »Vi får lov att tacka för oss«

Umeå tidning läggs ned. Det beslutades förra veckan. – Jag tycker att vi som jobbat med det här projektet kan känna stolhet över vad vi åstadkommit, säger Erik Orring,...