Umeå-4°Molnigt

Umeå Tidning

Erik Moberg är konferencier för tävlingen »Umeås roligaste«, som går av stapeln på Harriets salong fredag den 31 augusti. Foto: Sara Lundvall

Umeås roligaste person

Det var en stand up-tävling i Stockholm som fick före detta Åselebon Erik Moberg att satsa på humor.
Han är nu hjärnan bakom »Umeås roligaste« – en tävling som ska kora stans roligaste person.
– Det är jätteroligt att det blivit en så stark stand up-kultur i Umeå, säger han.

Kultur & Nöje · Publicerad 12:00, 15 aug 2018

Sedan i februari driver Erik Moberg stand up-klubben Hack på Harriets i Umeå, en klubb som under våren gästats av bland andra Jakob Öqvist och Ann Westin.

Som ett startskott inför höstens program arran-
gerar han den 31 augusti »Umeås roligaste«, där tio personer får göra upp om titeln. Tävlingen vänder sig till alla, oavsett scenvana, och ger inledningsvis samtliga komiker fem minuter att försöka få publiken att skratta så mycket som möjligt. Därefter röstar publiken med hjälp av sina mobiltelefoner och de tre som går vidare får ytterligare fem minuter var att försöka övertyga en jury. Förutom att bli utsedd till Umeås roligaste person kammar vinnaren även hem en trerätters middag och möjlighet att värma upp inför någon av de etablerade komiker som uppträder på scenen i höst.

– Vi har fortfarande två platser öppna. Det vore roligt att hitta någon som aldrig kört förut som vill testa, säger Erik.

Själv tänker han inte försöka göra anspråk på att bli Umeås roligaste, även om han numera är Umeåbo efter att ha varit bosatt i Stockholm under en längre tid.

– Jag ska hålla i tävlingen, presentera komiker och skoja med publiken.

Erik berättar att hans allra första gig var en tävling i Stockholm för sex år sedan.

– Det var en bra start, jag kom till final. Juryn sa till mig att jag måste fortsätta med stand up och att jag då måste flytta till Stockholm. Jag gjorde det och uppträdde flera gånger i veckan samtidigt som jag jobbade i en klädaffär på dagarna.

Nu är klädaffären i Stockholm utbytt mot studier i Umeå samtidigt som han fortsätter med stand up genom att själv uppträda på olika klubbar och driva Hack på Harriets.

– Det är jätteroligt att det blivit en stark stand up-kultur i Umeå, den har utvecklats enormt. Det finns hopp om framtiden. Jag vill också uppmuntra folk att våga komma och titta på okända komiker, säger Erik.

De uppträder på Hack i höst

31 augusti
– höstpremiär på Hack med stand up-tävlingen »Umeås roligaste.
28 september – Hasse Brontén
2 november – Kristoffer Appelquist
23 november – Henrik Hjelt
14 december – Zinat Pirzadeh

Orring: »Vi får lov att tacka för oss«

Umeå tidning läggs ned. Det beslutades förra veckan. – Jag tycker att vi som jobbat med det här projektet kan känna stolhet över vad vi åstadkommit, säger Erik Orring,...